Innovatie

Groningen krijgt eerste testlocatie voor waterstoftechniek van Nederland

Groningen is al op meerdere fronten actief met het ontwikkelen van waterstoftechnologie, en daar komt nu een nieuw initiatief bij. Volgende week, dinsdag 18 januari, wordt in Groningen het eerste testnetwerk voor waterstof in Nederland geopend.


Leestijd: 1 minuut

“Groningen heeft wereldwijd unieke positie op gebied van waterstof”
“Groningen heeft wereldwijd unieke positie op gebied van waterstof”

Met dit gloednieuwe Waterstof Innovatie Netwerk Groningen (WING) kan het midden- en kleinbedrijf (zoals netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties) trainingen met waterstof voor hun personeel organiseren, fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonsteren.

Het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen is een aanvulling op het reeds bestaande netwerk Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren. Het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is uitgebreid met een waterstofvoorziening, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte voor groene waterstof.

Het testnetwerk is voorzien van meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbarg tot 8 barg en zelfs een aansluiting met hogere druk is mogelijk. Zo kunnen verschillende partijen nog sneller demonstreren, innoveren en samenwerken aan de inzet van deze energiedrager.

Het testnetwerk is te vinden in de energietransitie-proeftuin van EnTranCe – Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen. De opening vindt online plaats en is te volgen via deze livestream.

Aanmelden voor de opening kan via deze link.

Meer informatie is te vinden op de website van EnTranCe

Foto boven: Technisch beheerder Lex Bosma geeft een rondleiding bij het waterstofnetwerk (WING) van EnTranCe – Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen.