Innovatie

Groningen krijgt waterstofbussen; waterstoftankstation aan Peizerweg

In Groningen en Drenthe gaan volgend jaar 20 waterstofbussen rijden. Aan de Peizerweg komt een waterstoftankstation.


Leestijd: 1 minuut

Groningen krijgt waterstofbussen; waterstoftankstation aan Peizerweg
Groningen krijgt waterstofbussen; waterstoftankstation aan Peizerweg

Waterstoftankstation

Volgens het OV-bureau Groningen Drenthe worden de bussen en het waterstoftankstation worden in december volgend jaar in gebruik genomen, zo valt te lezen op de website economie.groningen.nl.

Actieradius

De waterstof-elektrische bussen hebben een actieradius van 350-400 km op een volle tank. Tijdens de rit wordt waterstof omgezet in elektriciteit waarmee de elektrische aandrijving wordt gevoed. “Het bereik, zonder tussentijds opladen, is beduidend groter dan dat van batterijbussen”, zo meldt het OV-bureau. Deze bussen kunnen volgens het bureau daarmee goed worden ingezet in langere routes in de dienstregeling. De bussen rijden op streeklijnen in Drenthe en in Groningen.

Waterstof

Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk, tevens voorzitter van het OV-bureau, noemt de komst van de bussen ‘een enorme stap’. “Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien. We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.

Dienstregeling

Er loopt nu al een pilot in Groningen en Drenthe waarbij er sinds december 2017 twee waterstof-elektrische in de reguliere dienstregeling rijden. Deze worden getankt in Delfzijl, met waterstof dat als restproduct vrijkomt bij Nouryon (voorheen AKZO).

Het waterstoftankstation wordt gerealiseerd aan de Peizerweg in Groningen door Shell, dat de aanbesteding heeft gewonnen. De bussen worden gebouwd door busbouwer Van Hool uit België.