Innovatie

Groningen startup-stad van Nederland; nergens zoveel banengroei als hier

Groningen is startup-stad van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het ‘Netherlands Startup Employment Report’. In geen enkele andere stad zorgden startups, mede dankzij Founded in Groningen, voor zoveel banengroei als hier, meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 1 minuut

Groningen startup-stad van Nederland; nergens zoveel banengroei als hier
Groningen startup-stad van Nederland; nergens zoveel banengroei als hier

Dankzij startups is de werkgelegenheid in de provincie Groningen sinds 2018 met meer dan duizend arbeidsplaatsen gestegen. Jaarlijks gaat het om een groei van 10,5 procent, en daarmee is Groningen koploper.

Die toppositie komt volgens onderzoekers door het sterke ‘startup ecosysteem’.  Zo loopt in Groningen als sinds 2015 het programma Founded in Groningen, dat beginnende bedrijven ondersteunt en faciliteert. Groningen is vooral sterk op het gebied van energie, digitalisering en gezondheidszorg. De aanwezigheid van talent en de intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid dragen ook bij aan de sterke positie.

Een startup is een jong bedrijf met een vernieuwend idee, dat gebruik maakt van nieuwe technologie en gericht is op snelle groei. Startups vormen een belangrijke motor voor innovatie, werkgelegenheid en zorgen voor een sterke concurrentiepositie.

Voorbeelden van succesvolle jonge Groningse bedrijven zijn Klippa (documentverwerking voor bedrijven), Chordify (maakt akkoorden voor ieder muzieknummer) en Ocean Grazer (batterij op oceaanbodem). Startups beginnen klein maar kunnen snel groeien. Zo begon Belsimpel in 2006 vanuit een van de vele Groningse studentenhuizen en is het bedrijf doorgegroeid naar 350 medewerkers.

Wethouder Economische Zaken Berndt Benjamins: ”Het is mooi om te zien dat Groningen over zoveel talent beschikt en dat mede door een programma als Founded in Groningen ook gebruik gemaakt wordt van dat talent. Groningen wordt hiermee echt op de kaart gezet als startupstad van Nederland!”

‘Founded in Groningen’

In Groningen zijn niet alleen veel startups, maar ook volop faciliteiten en veel  kennisinstellingen en organisaties die ondernemerschap stimuleren en begeleiden. Het programma ‘Founded in Groningen’ zorgt voor verbinding, ondersteuning en inspiratie. Dit gebeurt via drie pijlers: Kapitaal (juiste investeringsklimaat), Talent (beschikbaarheid talenten) en Markt (toegang tot de markt vereenvoudigen). ‘Founded in Groningen’ organiseert rond deze thema’s jaarlijks diverse evenementen, zoals netwerkbijeenkomsten en challenges.