Innovatie

Groningen Toerisme Coöperatie pleit voor vraagloket en ruimere terrassen

De Groningen Toerisme Coöperatie, de vereniging voor ondernemers in de toeristische sector in de Provincie Groningen, roept gemeentes en de Veiligheidsregio op om met ondernemers in overleg te gaan over de nieuwe maatregelen voor de horeca, die vanaf 1 juni ingaan. Voorzitter Klaas Holtman pleit bovendien voor de opening van een vraagloket, en mogelijkheden voor grotere terrassen. “Ondernemers willen verantwoordelijkheid nemen en je helpt ze niet met boetes”, zegt hij.


Leestijd: 1 minuut

Groningen Toerisme Coöperatie pleit voor vraagloket en ruimere terrassen
Groningen Toerisme Coöperatie pleit voor vraagloket en ruimere terrassen

Premier Mark Rutte maakte woensdagavond bekend dat de terrassen vanaf 1 juni weer opengaan, en restaurants en cafés mogen vanaf die datum maximaal dertig gasten ontvangen. De toiletten en douches op campings mogen vanaf 1 juli pas weer open. “Waarom niet nu al?’, vindt Holtman. “In de andere voorzieningen mag je toch ook gewoon naar het toilet, met inachtneming van de RIVM regels?”

De nieuwe regelgeving is een goed begin maar roept ook veel voor veel ondernemers onduidelijkheid op, zegt Holtman. Hij pleit daarom voor een vraagloket waar ondernemers met hun vragen en onduidelijkheden terechtkunnen. “Het moet niet zo zijn dat ondernemers door onduidelijke regels en wetten straks een boete van een paar duizend euro kunnen krijgen”, vindt hij.

Ruimte en vertrouwen

Terrassen mogen vanaf 1 juni weer open, maar wel voorwaarde dat gasten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat vraagt om een verruiming van de terrassen, vindt Holtman. Wat de voorzitter betreft moeten de ondernemers meer ruimte en vertrouwen krijgen om zelf met oplossingen te komen. “Ondernemers willen en moeten verantwoordelijkheid nemen, maar daar houdt het niet op. Geef ze de ruimte, en ga als gemeentes in overleg over wat er mogelijk is”, zo roept hij op.