Innovatie

Groningen wil kwetsbare inwoners helpen door eigen kracht te bevorderen

Meer inzetten op activering en participatie van kwetsbare inwoners, met aandacht voor hun eigen kracht. Dat is de kern van de nieuwe aanpak beschreven in het (concept) Regionaal Kompas 2014-2017, ‘Actief onder dak’. In dit kompas staan de regionale afspraken over de aanpak van maatschappelijke opvang, de verslavingszorg en de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) voor alle Groninger gemeenten. Bij het tot standkomen hiervan is niet alleen met alle betrokken gemeenten en instellingen gesproken, maar ook met leden van de doelgroep zelf.


Leestijd: 2 minuten

Binnen de nieuwe afspraken worden alle activiteiten getoetst aan de SWA-principes. Organiseer het zo Simpel mogelijk, zorg voor Wederkerigheid in de contacten tussen de burger en zijn ondersteuning en ga uit van het Activeren van de hulpvrager.

Bij deze aanpak is het de bedoeling dat bij kwetsbare burgers eerst wordt gekeken of
een lichte vorm van ondersteuning van het sociaal netwerk of een lokaal sociaal team kan zorgen voor het oplossen van problemen. Hierbij ligt de focus op die mensen die gelijktijdig meerdere problemen op meerdere terreinen hebben zoals werkloosheid, financiën, verslaving en geestelijke gezondheid (multi-problematiek).

Gevolg hiervan is dat de inzet van zware vormen van hulpverlening (zoals het OGGZ-netwerk) minder vaak nodig is. Door deze laagdrempelige en lokale aanpak kunnen de Groninger gemeenten voorkomen dat kwetsbare burgers te snel in de hulpverlening belanden.

Samenwerking
Centrumgemeente Groningen ontvangt een jaarlijkse bijdrage van het rijk voor de regionale aanpak rondom maatschappelijke opvang, de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg. De gezamenlijke Groninger gemeenten maken hierbij afspraken over de inzet van eigen gemeentelijke middelen en de verdeling van de rijksbijdrage. Bij de totstandkoming van het Regionaal Kompas is daarom ook intensief samengewerkt met alle Groninger gemeenten en met stichting MEE Groningen*.

Daarnaast zijn in 2012 rondetafelgesprekken gevoerd met verslaafden, ex-gedetineerden, psychiatrisch patiënten en dak-en thuislozen uit stad en ommelanden. Deze gesprekken zijn als basis gebruikt bij het opstellen van het concept Regionaal Kompas.

Het college van B&W van Groningen is blij met de huidige opzet van het kompas.
Wethouder Zorg & Welzijn Jannie Visscher: “dit concept is op een unieke, integrale wijze tot stand gekomen. Ook de insteek waarbij inwoners met meerdere problemen meegenomen worden in de reguliere, laagdrempelige aanpak spreekt het college zeer aan”.

Ontwikkelagenda
Nieuw in het Regionaal Kompas 2014-2017 is ook de ontwikkelagenda. Op basis van deze dynamische agenda bespreken alle betrokken regelmatig actuele ontwikkelingen binnen de sociale wetgeving. Dit is nodig omdat de verantwoordelijkheid en uitvoering van de Jeugdzorg, de algemene wet bijzondere ziektekosten en de wet werken naar vermogen de komende periode vanuit het rijk en de provincie verschuiven naar de gemeenten.

Proces
Het concept regionaal kompas 2014-2017 wordt nu voorgelegd aan de colleges van B&W van de 23 Groninger gemeenten. Hierbij is op dit moment nog onduidelijk wat de hoogte is van de rijksbijdrage voor de uitvoering van het regionaal kompas. Dit bedrag wordt in mei van dit jaar bekendgemaakt.

Komend najaar wordt de definitieve versie van het Regionaal Kompas 2014-2017 ter instemming voorgelegd aan alle gemeenteraden in de provincie Groningen.