Innovatie

Groningen belangrijk kenniscentrum op gebied van "Cybersecurity"

Groningen wordt een belangrijk kenniscentrum in Nederland op het gebied van cybersecurity. Dat is een specialisme dat steeds meer in belang toeneemt gezien de groeiende digitalisering in onze maatschappij en de toename van het aantal cyberaanvallen. In Groningen is als antwoord op deze bedreigingen het Programma Cybersecurity Noord-Nederland opgericht. Dat meldt de website van de Digital Society Hub Noord-Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Cybersecurity: veiligheidsscan bij vijftien bedrijven legt problemen digitale weerbaarheid bloot
Cybersecurity: veiligheidsscan bij vijftien bedrijven legt problemen digitale weerbaarheid bloot

Het Ministerie van EZK heeft de Provincie Groningen nadrukkelijk als koploper benoemt op het gebied van digitale economie en veiligheid. Gezamenlijk werken de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, TNO, Stichting Cyber Security Centrum Noord-Nederland en Qbit aan het verbeteren van de digitale weerbaarheid van het mkb. Het programma richt zich zowel op de juridische als technisch aspecten van cybersecurity.

Cybersecurity wordt een belangrijk onderdeel van het digitale ecosysteem. Slimme apparaten zijn vaak digitaal onveilig, software is verouderd en updates worden niet uitgevoerd. Het is niet de vraag of je wordt gehackt maar wanneer en hoe vaak. Er is dringende behoefte aan kennis op het gebied van cybersecurity. Het Programma Cybersecurity Noord-Nederland presenteert zichzelf in een live-uitzending op donderdag 28 januari om 16:00 uur.

Live-uitzending

Tijdens de live-uitzending op 28 januari kunnen deelnemers op een interactieve manier kennis maken met een greep uit de onderdelen van het Programma Cybersecurity Noord-Nederland. Het programma is als volgt:

  • Interview ‘1 jaar programma Cybersecurity Noord-Nederland’ met Jeanne Mifsud Bonnici (Rijksuniversiteit Groningen) en Roland Klarenbeek (Hanzehogeschool Groningen)
  • Videoboodschap van gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) van de Provincie Groningen
  • Quiz ‘Juridische aspecten in autonoom vervoer en e-health’ door Nynke Vellinga (Rijksuniversiteit Groningen) en Jessica Hof (Hanzehogeschool Groningen)
  • Presentatie onderzoek ‘automatisch detecteren en patchen van kwetsbaarheden in software’ door Wouter Langenkamp (TNO)
  • You will be hacked! Eerste aflevering van een serie waarin Erik Rutkens, practor Digitaal Veilige Apparatuur van Noorderpoort, samen met een ethical hacker “live” laat zien hoe kwetsbaar slimme apparaten zijn.