Innovatie

Gronings Conoship ontwikkelt duurzaam vrachtschip

Het Groningse bedrijf Conoship International Projects heeft een innovatief en milieuvriendelijke vrachtschip ontwikkeld, dat geschikt is voor kust- en riviervaart. Het schip wordt dieselelektrisch aangedreven. De eerste serie van zes vrachtschepen wordt in 2022 gebouwd op de Fosen Yard in Emden, Duitsland. Naar verwachting worden de schepen in 2023 opgeleverd.


Leestijd: 1 minuut

Gronings Conoship ontwikkelt duurzaam vrachtschip
Gronings Conoship ontwikkelt duurzaam vrachtschip

Het schip CIP3600 wordt 88 meter lang en 13 meter breed. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van het schip kunnen aanzienlijk worden teruggebracht door een dieselelektrisch aandrijfsysteem, een vergrote schroef en geoptimaliseerde romplijnen. Ook is er in de ontwikkeling van het schip rekening gehouden met de omschakeling naar toekomstige brandstoffen zoals vloeibare waterstof of ammoniak. 

"We zijn er erg trots op dat dit ultra-brandstofzuinige vrachtschip is ontwikkeld volgens onze filosofie om in serie te bouwen in het Noorden van Europa”, zegt Maarten Sickler, directeur van Conoship International Projects (CIP). 

De bouw van deze eerste serie van 6 vrachtschepen staat gepland voor het voorjaar van 2022, terwijl de gehele serie naar verwachting in 2023 zal worden opgeleverd.