Zorgbelang Groningen vroeg tussen november 2024 tot half februari 2025 aan inwoners van stad en ommeland naar hun ervaringen. 270 mensen reageerden op de oproep: 146 via de online vragenlijst, en 120 via gesprekken die werden georganiseerd in 12 dorps-/buurthuizen. De ‘meldactie’ ging over verschillende thema’s: de beschikbaarheid, de betaalbaarheid, de (digitale) toegankelijkheid en de (telefonische) bereikbaarheid.
Belangrijk om te benoemen: Zorgbelang Groningen deed een meldactie. Dat betekent dat mensen zelf konden melden wanneer ze een klacht hadden. Het is dus geen representatief onderzoek voor alle bewoners van provincie Groningen.
Uit de fysieke gesprekken kwam een punt sterk naar voren: deelnemers ervaren zorgongelijkheid. Volgens deze groep respondenten hebben inwoners minder kans op passende zorg als ze niet zo taalvaardig zijn, weinig inkomen hebben of beperkte toegang tot vervoer.
De resultaten laten verder zien dat ruim de helft van de deelnemers zegt dat ze lang moeten wachten op een afspraak of behandeling. De betaalbaarheid, begrijpelijkheid en bereikbaarheid worden minder vaak genoemd als pijnpunten. ‘Slechts’ 6 procent van de respondenten had te maken met de slechte betaalbaarheid, en bij 50 procent hiervan ging het om tandheelkundige zorg. Met het contacteren van de ‘juiste’ persoon had 15 procent moeite. 1 van de 5 deelnemers heeft te maken gehad met minder bereikbare zorg. Vaak ging het om telefonisch contact door bijvoorbeeld lang in de wacht te staan.
De gevolgen voor inwoners die gebreken ervaren zijn groot: ze ervaren verergering van klachten en verminderde zelfstandigheid, moeten een groter beroep op naasten doen, en mijden soms de zorg.