Innovatie

Gronings bedrijf: doorbraak bij filteren lithium uit afvalwater - goed voor batterijen

Een Gronings bedrijf is erin geslaagd om lithium efficiënter uit afvalwater te winnen. Het gaat om de start-up IonIQs, dat een nieuwe manier bedacht om lithium op een efficiënte manier uit afvalwater te halen dan tot nu toe. Dat is om twee redenen interessant. Het is goed voor de zuivering van afvalwater. Maar vooral ook is het een manier om lithium terug te winnen, een schaarse grondstof die gebruikt wordt voor batterijen.


Leestijd: 3 minuten

Een en ander meldt het investeringsbedrijf Future Tech Ventures, dat tot de conclusie is gekomen dat de nieuwe technologie ook in economisch opzicht veelbelovend is. Daarom heeft het besloten om €350.000 in IonIQs te investeren.

Lithium is een schaars en essentieel materiaal voor hoogwaardige batterijen, maar het huidige winnings- en zuiveringsproces leidt wereldwijd tot enorme waterverspilling. De technologie van IonIQs biedt een oplossing door het waterverbruik aanzienlijk te verminderen én de efficiëntie voor mijnbouw- en batterijbedrijven te verhogen. Dankzij de investering van Future Tech Ventures kan IonIQs het wetenschappelijk onderzoek afronden, de technologie opschalen en klaarmaken voor de markt.

Kyra Weaver, investeringsmanager bij Future Tech Ventures: “Ik ben enorm blij dat we deze startup kunnen toevoegen aan ons groeiend investeringsportfolio van jonge bedrijven. IonIQs heeft een mooie niche gevonden in de lithium industrie, waar de technologie kan worden ingezet om de druk op het milieu te beperken en opbrengst te vergroten. Deze investering wordt maximaal ingezet om de volgende technologische en marktdoelstellingen te behalen. Het team is er klaar voor: voor elke mijlpaal ligt er een confettikanon klaar, want successen moet je vieren.“

Steeds meer vraag naar lithium
Het belang van lithium neemt wereldwijd toe vanwege de groeiende vraag naar batterijen voor elektrische voertuigen, elektronica en energieopslag. Dit leidt tot grote concurrentie en nieuwe mijnbouwprojecten. Lithium wordt vooral aangetroffen in mineralen in gesteenten en is ook aanwezig in zoutmeren. Australië is momenteel de grootste producent van lithium wereldwijd, gevolgd door Chili, China, Argentinië en de Verenigde Staten. Op dit moment worden er ook in Europa nieuwe lithium-mijnen geopend, onder andere in Spanje, Portugal, Servië en Scandinavië.

Waterverspilling
Bij het zuiveren van lithium tot bruikbaar batterijmateriaal vindt momenteel een chemisch zuiveringsproces plaats waarbij enorme hoeveelheden water worden verbruikt. Een groot deel van het lithium in het afvalwater gaat verloren. Het benodigde water wordt onttrokken uit rivieren, meren en grondwater, wat leidt tot droogte en woestijnvorming rond mijnen en fabrieken.

IonIQs biedt een duurzame oplossing met een technologie die afvalwater op een efficiënte manier filtert. Hiermee wordt niet alleen het water hergebruikt, maar wordt ook zuiver lithium teruggewonnen.

Jasper Zuidervaart, mede-oprichter van IonIQs: “Met onze techniek verminderen we de hoeveelheid water die wordt gebruikt, maar ook de hoeveelheid lithium die uit de grond moet worden gewonnen. We willen hiermee bijdragen aan milieu-uitdagingen. Tegelijkertijd verhogen we het algehele rendement voor mijnbouw- en batterijbedrijven, waardoor het voor hen ook economisch zeer aantrekkelijk is.”

Bij het uitwerken van de techniek werkt IonIQs samen met Wetsus (European centre of excellence for sustainable water technology) in Leeuwarden, met de Faculty of Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen en met de Zernike Advanced Processing (ZAP) faciliteit van ENTRANCE in Groningen.

Zuiver lithium voor hoogwaardige batterijen
Om lithium te kunnen gebruiken in hoogwaardige batterijen, zoals die voor auto’s, telefoons en laptops, moet het extreem zuiver zijn: minimaal 99,5% puur lithium. Op dit moment haalt IonIQs al een zuiverheid van 99% uit water. “Onze focus ligt nu op het bereiken van 99,5%,” vertelt Jasper. “Zodra dat lukt, kunnen we met bedrijven samenwerken aan een pilotproject.”

Het volgende doel is dan om de capaciteit op te schalen naar 10-40 kubieke meter gefilterd water per uur. Op de lange termijn wil IonIQs de technologie integreren in modulaire zeecontainers die eenvoudig kunnen worden aangepast aan het specifieke afvalwater van elke klant. Deze containers werken plug-and-play: je sluit ze aan op stroom, voert afvalwater in en ontvangt schoon water én zuiver lithium.

Future Tech Ventures
Future Tech Ventures is een proof-of-concept fonds. Het fonds, met een omvang van circa 20 miljoen euro, is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Triade, RUG Ventures, NV NOM en Investeringsfonds Groningen. FTV staat klaar om de komende vijf jaar tientallen high tech startups te begeleiden en te financieren in Noord-Nederland.

Future Tech Ventures heeft hiervoor onlangs 10 miljoen subsidie ontvangen vanuit het Just Transition Fund (JTF).