Het onderzochte textiel, ook wel ‘mycelium-materiaal’ genoemd, wordt gemaakt van schimmels en schimmeldraden. Dit kan gewonnen worden uit bijvoorbeeld de resten van oesterzwamkweek. Het textiel heeft verschillende sterke punten: het is volledig biologisch afbreekbaar en het kan in allerlei vormen worden gegroeid. Het project van de RUG-onderzoekers richt zich op het verbeteren van deze technologie.
Op dit moment is het schimmeltextiel nog niet sterk genoeg voor kleding. Het doel van het onderzoek is dan ook om het materiaal sterker te maken zodat het voldoet aan de normen van de mode-industrie. Verder gaan de onderzoekers kijken naar de interesse van consumenten. Door die twee onderzoeken naast elkaar te laten lopen, willen Kamperman en Lelieveld aan het eind een product hebben waar zowel de mode-industrie als de consument in geïnteresseerd is.
De, in Harlingen gevestigde, Gratamastichting biedt kleine wetenschappelijke projecten financiële ondersteuning. De stichting werkt samen met de Universiteit Leiden en de RUG.