Innovatie

Gronings reisbureau zet eerste Nederlandse whiskyreis op

Het Groningse reisbureau Travel4Reasons lanceert een whiskyreis langs vier Nederlandse distilleerderijen. Nu de populaire whiskyreizen naar Groot-Brittannië en Ierland er voorlopig niet in zitten, zocht Travel4Reasons-eigenaar Marc Tolsma naar alternatieven dichter bij huis. ‘Nederland heeft een rijke historie als het gaat om het stoken van jenever, moutwijn en ook whisky. Voor iedere whiskyliefhebber is een rondreis door Nederland meer dan de moeite waard, ook als alternatief voor de whiskyfestivals die niet doorgaan.’


Leestijd: 1 minuut

Gronings reisbureau zet eerste Nederlandse whiskyreis op
Gronings reisbureau zet eerste Nederlandse whiskyreis op

Travel4Reasons biedt al vijftien jaar themareizen naar Groot-Brittannië en Ierland aan, met whiskyreizen als een van de populairdere reizen. Door de coronacrisis zag eigenaar Marc Tolsma zijn omzet volledig verdampen. Het dwong hem om na te denken over zijn aanbod. ‘Reizen naar Groot-Brittannië lijkt ook de komende maanden niet tot nauwelijks mogelijk. Zo werd gisteren tijdens de persconferentie van Premier Rutte nogmaals duidelijk. Daarom besloot ik het dichter bij huis te zoeken. Tot mijn verbazing bestond een whiskyreis in Nederland tot nu toe nog niet. En dat terwijl er schitterende distilleerderijen in prachtige omgevingen te vinden zijn.’

Vakmanschap

De afgelopen weken maakte Tolsma zelf de reis langs de verschillende distilleerderijen die nu onderdeel zijn van de Nederlandse whiskyreis: van distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem (Achterhoek) en graanstokerij De IJsvogel in Arcen (Limburg) tot stokerij Sculte in Ootmarsum en Kalkwijck Distillers in Vroomshoop (beide in Twente). Tolsma: ‘Overal druipt het vakmanschap er vanaf. Zo verbouwen ze in Zelhem en Vroomshoop hun eigen graan, werken ze in Arcen met prachtige antieke ketels en winnen ze in Ootmarsum prijzen met hun perfecte Twentse whisky.’ Naast de bezoeken aan de distilleerderijen dook Tolsma ook in de eeuwenoude historie van de drankstokerij in het Nationaal Jenever Museum in Schiedam.

Dit alles combineerde hij met lokale hotels en B&B’s tot een achtdaagse whiskyreis: vanuit het museum in Schiedam voert de reis langs de verschillende distilleerderijen in het land. De verschillende plaatsen en distilleerderijen zijn uiteraard ook los van elkaar te bezoeken.

Op www.travel4reasons.nl is meer informatie te vinden over de eerste Nederlandse whiskyreis en de verschillende arrangementen, die vanaf 1 juli beschikbaar zijn. Travel4Reasons hoopt ook distilleerderijen uit andere regio’s bij de Nederlandse whiskyreis aan te haken. Hierover lopen al gesprekken en geïnteresseerde distilleerderijen kunnen zich melden via de website.