Doordat minder gesloopt wordt en minder budgetten beschikbaar zijn voor grootschalige ingrepen, is het noodzakelijk om stil te staan bij de kwaliteit van de woningen. Vooral de naoorlogse voorraad uit de periode tussen 1950 en 1980 heeft hierbij de volle aandacht. Het vakblad de Architect, mede-organisator van de prijs, wijdde het septembernummer al geheel aan de bestaande voorraad. Want renoveren vraagt een geheel nieuw vermogen van de architect: een gebouw aanpassen bij de eisen van nu met respect voor de originele ideeën van de eerste architect.
In de architectenbranche gold tot voor kort weinig aanzien voor renovatieprojecten. KAW architecten en adviseurs werkt al sinds jaar en dag aan grootschalige renovaties. Architecte Beatrice Montesano is blij met de aandacht: “Veel verouderende gebouwen en wijken zijn als een ruwe diamant: er moet eerst aan geslepen worden voordat je het mooie ervan ziet.” Voor de duurzame renovatie Lewenborg, het winnende project van de VKG Renovatieprijs, gold dat zeker. Entrees en kozijnen zijn vervangen door materialen met verschillende mate van transparantie in dezelfde kleur, wat de horizontaliteit, de oorspronkelijke kwaliteit van het gevelbeeld, versterkt.
Innovatie
Groningse architecte Beatrice Montesano van KAW architecten ontvangt VKG Renovatieprijs
De bouwbranche heeft zware klappen te verduren van de kredietcrisis. Toch is er één nieuwe tendens: renovatie verwerft langzaam maar zeker aanzien in de architectuurwereld. Beatrice Montesano van KAW architecten en adviseurs ontving afgelopen donderdag de VKG Renovatieprijs, die dit jaar voor de 1e keer uitgereikt werd. “Het op inventieve wijze renoveren van jaren zeventig architectuur is een opgave waar we in de toekomst steeds meer mee te maken zullen krijgen”, aldus de jury. Herbezinning over de vormgeving van de stedelijke vernieuwing is op zijn plaats.
Leestijd: 1 minuut