Innovatie

Groningse bedrijven genomineerd voor Innovatie Award 2023

Veelbelovende Groningse bedrijven zijn genomineerd voor de ‘Life Science Innovation Award’. Deze prijs is bestemd voor de innovatie met de meeste impact op het gebied van Life Sciences & Health. De bedrijvigheid rondom Life Sciences is een van de veelbelovende sectoren voor de Groningse economie van de toekomst. De genomineerde bedrijven zijn Protyon, Griphingo Pharmaceuticals, XVIVO en PureIMS


Leestijd: 2 minuten

De vierde dinsdag van september, 26 september, mogen Protyon, Griphingo Pharmaceuticals, XVIVO en PureIMS hun innovatie en impact pitchen tijdens de LIFE Science Conference in het Forum.

De LIFE Science Conference en Innovation Award worden mede mogelijk gemaakt door NV NOM, gemeente Groningen en Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health.

De Innovation Award wordt uitgereikt aan de innovatie met de meeste impact op het gebied van Life Sciences & Health, met een oorsprong in Noord-Nederland. De winnaar wint een cheque van €5.000 euro.

Wie mogen er pitchen?

Uit de aanmeldingen zijn de innovaties van Protyon, Griphingo Pharmaceuticals, XVIVO en PureIMS uitgekozen om te pitchen.

Protyon

Verbetering van de kwaliteit van leven en verlenging van leven van mensen met kanker. Dat is het doel van de software die de medtech start-up Protyon uit Groningen ontwikkelt. Deze software stelt artsen in staat de best mogelijke, gepersonaliseerde behandelingsoptie voor iedere individuele patiënt met longkanker samen te stellen, gebaseerd op moleculaire modellering van onbekende mutaties in kanker.

Griphingo Pharmceuticals

Griphingo Pharmaceuticals, een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen, doet toegepast onderzoek naar de ontwikkeling van een innovatieve inhalatietherapie voor COPD patiënten. De huidige behandeling van COPD werkt onvoldoende om de ontstekingsreacties in de longen van COPD patiënten te onderdrukken en heeft bovendien veel bijwerkingen. Griphingo hoopt met een nieuw molecuul, dat een alternatief aangrijpingspunt heeft in vergelijking met bestaande middelen, deze ontstekingsreacties te beteugelen om zodoende de kwaliteit van leven van de COPD patiënt aanzienlijk te verhogen.

XVIVO

Organ Assist, dat als spin-off uit het Universitair Medisch Ziekenhuis Groningen (UMCG) begon, helpt mee aan het verlichten van een mondiaal probleem: het tekort aan donororganen. Dankzij de Groningse apparatuur zijn substantieel meer donorlevers en -nieren beschikbaar gekomen voor transplantatie. Én zijn de organen in betere conditie voorafgaand aan de transplantatie.

Organ Assist is in 2020 overgenomen door het Zweedse XVIVO, maar blijft ook in Groningen gewoon doorgaan met haar missie.

PureIMS

Pure Inhalation Medication Systems (PureIMS) is een farmaceutisch bedrijf in Roden. PureIMS richt zich op de ontwikkeling, productie en vermarkting van geneesmiddelen die door middel van een gepatenteerde inhalatie technologie via de longen in het lichaam worden opgenomen. PureIMS bezit exclusieve wereldwijde licentierechten van Cyclops™, een droog-poeder patiëntgericht inhalator voor snelle en gecontroleerde toediening van geneesmiddelen, gemakkelijk te gebruiken, comfortabel, voorgevuld en wegwerpbaar.

(Foto boven: de genomineerden van XVIVO.)