Innovatie

Groningse Fors Bikes: hippe, elektrische duo-fiets

De Groningse start-up Fors Bikes wil het gat tussen fietsen en motoren dichten met een nieuwe generatie tweewielers. “Elektrische fietsen die er strak uitzien én waar je met z’n tweeën op kan cruisen”, zo omschrijft Jay Bon, die samen met Luuc Muis oprichter is van Fors Bikes.


Leestijd: 2 minuten

Groningse Fors Bikes: hippe, elektrische duo-fiets
Groningse Fors Bikes: hippe, elektrische duo-fiets

Het ontwerp

De Fors Bikes zijn elektrische fietsen met een lang zadel waar je met twee personen op kunt zitten, net als bij veel scooters. Je hoeft geen helm op en kunt gewoon de fiets pakken en gaan. De bikes onderscheiden zich van andere fietsen door het design. “Het is een vette fiets met een strak frame, mooie spatborden en geïntegreerde lichten. Of ie lekker fietst? Mwoah, maar hij rijdt wel lekker! Je kunt het rijden vergelijken met het rijden op een elektrische scooter.” Er zit een accu onder het zadel en een motortje in het wiel. “Je hoeft maar een beetje te trappen om de motor aan te drijven en je rijdt er zo 25 km per uur mee. Maar met tegenwind de Kardingebult op gaat wat minder rap, hoor!” lacht Bon.

Tot hier…

Bedenkers Jay Bon en Luuc Muis leerden elkaar kennen toen ze op dezelfde plek aan hun motoren sleutelden. De mannen, beiden gek op motoren en het ontwikkelen en designen van producten, raakten aan de praat over hun gedeelde passies en het idee voor een eigen product was snel gevormd. Bon: “We zijn steady op weg. We zijn nu bezig met het in elkaar zetten van de eerste veertig bikes en hopen die rond de jaarwisseling klaar te hebben.” Het frame laten de mannen door een Nederlandse metaalbewerker maken, maar het zadel en de spatborden maken ze zelf en het assembleren doen de twee ook zelf. START-UP GRO, een initiatief van FC Groningen en Founded in Groningen, hielp Bon en Muis aan partners en promotie. Bon: “Door START-UP GRO kwamen we in contact met de vaste partners van FC Groningen, dus dat was erg fijn.”

…en verder

Een deel van die eerste veertig bikes is verkocht en het andere deel willen de mannen inzetten voor promotie. “Dus dat we ze neerzetten op events, persmomenten en bij fietsenzaken. En daarnaast willen we ook specifiek inzetten op kapsalons en tattooshops, want we denken dat hun klanten ook mogelijk klanten zijn van ons product; mensen die wel wat geld willen uitgeven voor een tof design. Het zou tof zijn als we ooit echt meerdere modellen tweewielers hebben, ook scooters en motoren. Maar we gaan het wel zien, eerst dit concept maar eens goed aan de man brengen!”

www.forsbikes.com

Instagram: @forsbikes

Dit artikel verscheen eerder in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.