Koijck kreeg in 2021 internationale bekendheid toen zij een kunstwerk maakte waarin ze aandacht vroeg voor de hoeveelheid afval in ziekenhuizen. Ze onderging in 2019 zelf een volledige borstamputatie na de diagnose borstkanker, en was geschokt over de hoeveelheid afval die daarmee gepaard ging. “Toen de schaar waarmee mijn verband werd geknipt in de prullenbak belandde, brak mijn klomp”, zegt ze.
Twee jaar later maakte ze met het afval van haar operatie een video, waarmee ze de gezondheidszorg uitdaagde tot meer duurzame oplossingen. De video kreeg veel positieve aandacht en reacties vanuit de gezondheidszorg, maar haar vraag – “kan dit anders?” bleef lang onbeantwoord.
Tot het Zweedse Mölnlycke Health Care, een wereldwijde producent van operatiemateriaal, haar benaderde om samen te werken. Het bedrijf bedacht een oplossing waarmee verpakkingsafval tot 90 procent verminderd kan worden. Hoe? Koijk: “Simpelweg door niet meer alle gaasjes en schortjes apart te verpakken, maar door alles in één verpakking te doen.” Het bedrijf biedt daarmee verpakkingen aan per operatie.
Om te laten zien hoeveel afval dat scheelt, maakte Mölnlycke Health Care samen met Koijk opnieuw een video, ditmaal met minder afval.
Koijk – die inmiddels overal ter wereld lezingen geeft over het teweegbrengen van veranderingen – is blij met de samenwerking. “Ik heb altijd gezegd, de verandering moet van bovenaf komen, van bedrijven en de overheid, Maar toen Mölnlycke me benaderde voor de samenwerking, zag ik in hoe we ook samen een oplossing teweeg kunnen brengen.”
De video is – net als haar eerste video – opgenomen door haar dochter in MartiniPlaza.