Innovatie

Groningse 'Plastic Soup Surfer' windsurft van Londen naar Parijs

De Groningse windsurfer Merijn Tinga, internationaal bekend als de Plastic Soup Surfer, is begonnen aan zijn tiende surfexpeditie. Met zijn tocht van Londen naar Parijs op een gerecyclede surfplank wil hij aandacht vragen voor oplossingen tegen plastic zwerfafval.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Esther Leystra
Foto: Esther Leystra

Afgelopen weekend vertrok Tinga vanaf de Tower Bridge in Londen op een surfboard gemaakt van gerecyclede materialen en plastic zwerfflesjes. “Na alle voorbereidingen mag ik eindelijk het water op”, zegt Tinga. “Het weer lacht me toe, ik mag beginnen op de Thames met een licht windje in de rug.”

Windsurfend via de Engelse kust koerst hij op Frankrijk, waar Tinga bij zijn aankomst in Parijs op 11 juli de burgemeester, Anne Hidalgo, zal ontmoeten om te praten over de invoering van van statiegeld in Frankrijk om plastic zwerfafval tegen te gaan.

De Groninger zet zich al tien jaar in voor de strijd tegen plasticvervuiling in zeeën door indrukwekkende surftochten te maken en dit online te delen. Het is de tiende keer dat de Groninger op expeditie gaat, eerder surfte al hij van Brussel naar Amsterdam en van Oslo naar Londen. Ook bood hij in 2017 55 duizend handtekeningen aan in de Tweede Kamer om de regeling omtrent statiegeld op flesjes uit te breiden. Met zijn acties wil hij de wereld een stukje schoner en duurzamer maken.