Nijboer deed onderzoek naar de traumazorg in Nederland. Ze analyseerde de gegevens van 1300 mensen die betrokken waren bij een ongeval. Ze hoopt op 18 november aan de Universiteit Groningen te promoveren. Haar conclusie is dat de zorg aan de slachtoffers van ongevallen van hoog niveau is, maar dat de sterfte niet is afgenomen in de afgelopen twintig jaar. Bovendien zijn de patiënten steeds ouder en de verwondingen ernstiger.
Dat Nederland vergrijst is te merken, concludeert Nijboer. De gemiddelde leeftijd van mensen die worden binnengebracht bij een traumacentrum in een ziekenhuis is in twintig jaar tijd gestegen van 33 naar 41 jaar. Met de vergrijzing wordt te weinig rekening gehouden, vindt Nijboer. Behandeling van gewonden heeft plaats op basis van de ernst van het ongeval. Oudere patiënten die op het eerste gezicht een minder ernstig ongeval hebben gehad, worden hierdoor wellicht niet optimaal behandeld, aldus de promovenda. Er moet meer worden gekeken naar de leeftijd van de gewonde en zijn of haar medische geschiedenis.
Volgens haar is winst te halen met verbetering van de behandeling van gewonden ter plaatse en tijdens het ambulancevervoer. Mobiele medische teams hebben de benodigde medische kennis in huis, maar voor de acute behandeling is veelal een gespecialiseerde arts nodig, vindt Nijboer.
Innovatie
Groningse promovenda pleit voor verplichte fietshelm
Steeds meer zwaargewonden hebben ernstig nek- en schedelletsel als gevolg van een verkeersongeval. Twintig jaar geleden raakte 62 procent van de patiënten op die manier gewond, nu is dat 73 procent. Vooral fietsers zijn het slachtoffer. Reden voor arts-onderzoeker Annemarie Nijboer om te pleiten voor een verplichte fietshelm. ,,Willen we vooruitgang boeken, dan moeten we ons onder meer richten op betere preventie”, aldus de Groningse promovenda.
Leestijd: 1 minuut