De door Protyon ontwikkelde software stelt artsen in staat de best mogelijke, gepersonaliseerde behandelingsoptie voor iedere individuele patiënt met longkanker samen te stellen, gebaseerd op moleculaire modellering van onbekende mutaties in kanker.
Protyon is op 1 mei gestart aan een nieuw leerproject bij het Open Diagnostics Ecosystem (ODE) om een werkend prototype van deze software techniek te ontwikkelen. Protyon ontvangt van ODE een subsidie van ruim 92.000 euro voor het project. Binnen het project, dat loopt tot 31 oktober 2023, wordt samengewerkt met het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Researchable, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in softwareontwikkeling en data.
Navigator
Longkanker ontstaat vaak door afwijkingen of mutaties in belangrijke eiwitten. Gedurende het verloop van de ziekte ontstaan er nieuwe mutaties, waardoor de gekozen behandeling vaak niet meer effectief is. De software van Protyon maakt een 3D model van het gemuteerde eiwit op basis van de genetische code van de mutatie, waardoor er veel beter geanalyseerd kan worden welke behandeling effectief zal zijn.
In de naam van het bedrijf zit de kern van de startup precies gevat, namelijk een samentrekking van ‘Procyon’ en proteïne, oftewel eiwit. Rositsa Jordanova, CEO bij Protyon: “Procyon is de naam van een zeer heldere ster, die vroeger ook vaak diende als navigatiepunt voor zeelieden. De combinatie vat onze missie goed samen: een navigator zijn voor artsen die werken aan de bestrijding van door eiwit gedreven ziektes.”
Gamechangers
CEO Rositsa Jordanova benadrukt de belangrijke rol van artsen en onderzoekers bij de RUG en het UMCG: “Wij bouwen met de ontwikkeling van deze software voort op het zeer belangrijke pionierswerk van het UMCG, in het bijzonder het MTB Groningen. Het MTB Groningen is het platform voor de implementatie van een gepersonaliseerd behandelplan voor zeldzame en ingewikkelde moleculaire veranderingen bij kankerpatiënten. Tot nu toe is het UMCG het enige ziekenhuis die moleculaire modelleren toepast: het zijn echte gamechangers geweest in de behandeling van longkanker.”
Over Protyon
De healthtech start-up Protyon is opgericht in 2022 als een spin-out van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG Innovation Center. Dit orgaan binnen het UMCG helpt zorgprofessionals en onderzoekers binnen en buiten het UMCG om hun innovatie tot een succes te maken. Protyon ontwikkelt software die clinici in staat stelt om op basis van moleculaire modelleren van mutaties in longkanker gepersonaliseerde therapie voor longkankerpatiënten samen te stellen.
Meer info: www.protyon.tech