Het winnende werkstuk gaat over een onderzoek naar de stabilisatie van oxytocine. Dat is een hormoon dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij de bestrijding van postnatale bloedingen. Oxytocine is echter niet stabiel als het buiten de koelkast wordt bewaard. Daarom is het middel niet beschikbaar in Afrika, een continent waar 125.000 vrouwen per jaar overlijden als gevolg van postnatale bloedingen.
De ontwikkeling van een hittestabiele oxytocine formulering is om die reden één van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Esther en Ilvy hebben onderzoek gedaan naar een nieuwe strategie om het oxytocine te stabiliseren en zo ook bruikbaar te maken voor Afrika. Zij hebben dit onderzoek uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie (hoofd prof.dr. Erik Frijlink). Het onderzoek werd begeleid door dr. Wouter Hinrichs en Christina Avanti M.Sc.
In Moskou werd het onderzoek van Esther en Ilvy winnaar in de categorie Life Sciences; een categorie waarin vanuit de hele wereld 22 projecten streden om de eerste plaats.