Innovatie

Groningse softwarebedrijven gaan samenwerken

Het Groningse softwarebedrijf ACS, Groningse specialist op het gebied van verduurzaming van gebouwen, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met stadsgenoot CJ2 Hosting B.V.


Leestijd: 1 minuut

Groningse softwarebedrijven gaan samenwerken
Groningse softwarebedrijven gaan samenwerken

ACS, het bedrijf achter de slimme algoritmes en AI-oplossingen om gebouwen energiezuiniger te maken gaat alle data en hosting onderbrengen in Groningen. CJ2 is een zeer vooruitstrevend ISP- en hostingbedrijf en als het gaat om energiezuinige servers voor het trainen van AI-modellen.

"Het is was voor mij een eye-opener dat we dit zo dicht bij huis konden vinden", zegt Sietse Damstra, technisch directeur van ACS. "We waren al bang dat we tot de servers van Amazon, Microsoft of Google waren veroordeeld." Bij CJ2 komt het nu op een ‘private cloud’ te draaien waarbij men wel gebruik maakt van de redundantie en gemak van de cloud, maar van een betere oplossing geniet met betrekking op privacy en security.

ACS kan met slimme AI-algoritmen veel energie besparen in gebouwen, gemiddeld 30 procent op een bestaande installatie. Om dat te kunnen realiseren moeten de AI-modellen eerst getraind worden. Dat trainen vraagt veel rekenkracht, wat CJ2 kan leveren, terwijl veel andere datacenters juist alleen gericht zijn op het opslaan van grote hoeveelheden data.

"We hebben al twee jaar lang een aantal proeven draaien in de provincie Groningen, maar we liepen toch tegen wat beperkingen aan voor wat betreft rekenkracht met onze vorige serviceprovider", zegt Damstra. Energiebesparing is een thema dat bij Noord-Nederland past, vindt hij. “We behoren met onze regio tot de absolute wereldtop als het gaat om het inzetten van slimme ICT voor verduurzaming van gebouwen.”

CJ2 zoekt samen met ACS naar de meest ideale manier om op een energiezuinige manier AI-modellen te kunnen trainen. Een mooi pluspunt wat betreft beide partijen is dat de warmte die vrijkomt bij de servers van CJ2 beschikbaar wordt voor het warmtenet van Warmtestad Groningen. Dat betekent dat juist het verlagen van energieverbruik wereldwijd met AI-modellen ook nog eens duurzame warmte opwekt en woningen in de stad Groningen verwarmt.