Innovatie

Groningse studenten ontwikkelen ‘pratende gebouwen’

Bruikbare hints en tips ontvangen van een stem uit een gebouw? Het lijkt science fiction, maar de techniek in Groningen is er klaar voor. Binnen de innovatiewerkplaats Digital Society Hub van de Hanzehogeschool werkt het bedrijf Cegeka Consulting (voorheen KPN ICT Consulting) samen met studenten van HBO-ICT aan haar project Talking Buildings, waar een aantal deelonderwerpen onder vallen, zo ook een ‘pratende’ parkeergarage.


Leestijd: 2 minuten

Groningse studenten ontwikkelen ‘pratende gebouwen’
Groningse studenten ontwikkelen ‘pratende gebouwen’

Een pratende parkeergarage, hoe werkt dat precies?

“Hiervoor zal ik eerst het project Talking Buildings moeten toelichten. Vroeger praatten alleen mensen onderling, maar in de wereld van het Internet of Things (IoT) praten voorwerpen met elkaar en met mensen”, geeft Wico Mulder aan.

Wico Mulder is senior consultant bij Cegeka, dat ook in Noord-Nederland actief is. “Binnen het onderzoeksthema ‘Talking Buildings’ maken we dit specifieker. In essentie komt het erop neer dat gebouwen, zoals parkeergarages, in een smart city onderling kunnen overleggen en mensen van nuttige tips of hints kunnen voorzien."

Hoe is het idee voor Talking Buildings ontstaan?

“Het project is ontstaan vanuit een overkoepelde visie op mens-machine interactie. Dit is natuurlijk het domein van kunstmatige intelligentie, maar ook van big data en IoT. Sensoren zijn de ogen en oren van een gebouw. Zij kunnen data opleveren voor doelen als bijvoorbeeld preventief onderhoud, energiebesparing, werkplekcomfort en veiligheid. In combinatie met al aanwezige gegevens zoals bezettingsplanning, onderhoudsschema’s en agenda’s zijn er nieuwe vormen van dienstverlening mogelijk.

Zo geven Talking Buildings aan of een ruimte een extra schoonmaakbeurt nodig heeft, het dak moet worden geïnspecteerd, er meer of minder ruimtes genut worden dan oorspronkelijk gepland, etc. Handig voor medewerkers en onderhoudspersoneel.”

 Hoe ontstond het idee om parkeergarages te betrekken in Talking Buildings?

“Parkeergarages zijn een traditioneel voorbeeld van een toepassing in een smart city. Dit is echter niet de reden waarom wij er naar kijken. Parkeergarages zijn een makkelijk voorbeeld om je iets bij voor te stellen en tegelijkertijd ideaal om de principes van onze technieken en algoritmen mee te kunnen toetsen. Simulaties en het gebruik van real life data zijn realistisch uitvoerbaar binnen de context van een afstudeerstage.”

Wat doet de toekomstige pratende parkeergarage voor de automobilist?

“Dankzij sensoren en een artificial intelligence-systeem zal een gebouw precies kunnen zien wanneer bepaalde ruimtes, in dit geval parkeerplekken, worden gebruikt. Het gebouw kan aan de aankomende automobilist precies vertellen waar hij kan parkeren. Als er geen plekken meer beschikbaar zijn, neemt de parkeergarage zelf contact op met andere parkeergarages om te vragen naar beschikbare plekken. De parkeergarage brengt vervolgens een advies uit aan de automobilist, zonder dat er een persoon aan te pas komt. De inzichten zullen we vertalen naar andere gebouwen in een stad. De innovatiewerkplaats Digital Society Hub is onze proeftuin voor de plaatsing van sensoren, waarmee we slimme algoritmen voor bezetting en benutting kunnen ontwikkelen.”

 Nielis, hoe werk jij als student van de Hanzehogeschool aan Talking Parking Places? 

Als afstudeerder werk ik zelfstandig aan mijn opdracht”, zegt Nielis Brouwer, vierdejaars student HBO-ICT. “Ik ben bezig met het bedenken en programmeren van een simulatie omgeving. Hiermee kunnen we machine learning technieken proberen en de bedachte algoritmes toetsen. Het fijne is dat we met dit soort werk ook in deze corona crisis prima door kunnen werken.”

“We zijn zeer blij met de strategische samenwerking tussen Cegeka en de Hanzehogeschool”, zegt Roland Hiemstra, programmadirecteur. “Studenten werken samen met bedrijven aan zeer interessante innovatieve opdrachten. Ook tijdens de corona crisis gaat dit online gewoon door”.