Innovatie

RUG studenten zetten nieuwste blockchain-technologie in voor Groning bedrijf

Groningse studenten beginnen steeds meer ervaring te krijgen met een van de nieuwste ontwikkelingen die te danken zijn aan internet: blockchain. Blockchain wordt wel de grootste uitvinding sinds die van het internet genoemd. Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van deze technologie om data en transacties veilig en efficiënt op te slaan. Studenten aan het Groningen Digital Business Center van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de blockchain-technologie in een workshop nu leren te gebruiken voor het Groningse bedrijf SAMEEN.


Leestijd: 2 minuten

RUG studenten zetten nieuwste blockchain-technologie in voor Groning bedrijf
RUG studenten zetten nieuwste blockchain-technologie in voor Groning bedrijf

Na de afronding van de GDBC-Learning Community “Blockchain and Business Processes” is een ambitieuze groep RUG-studenten doorgegaan met de vervolgcursus “Workflow Engineer” aangeboden door FlowChain Academy en NorthChain, in samenwerking met GDBC.

Deze cursus omvatte geavanceerde uitdagingen op het gebied van proces- en datamodellering en verdere verkenning van het gebruik van private blockchain-technologie voor organisaties. Het uiteindelijke doel van deze cursus was om studenten voor te bereiden op het modelleren, analyseren, verbeteren en implementeren van bedrijfsprocessen met behulp van blockchain-gestuurde workflowsoftware.

Na verschillende interactieve sessies, bestaande uit zowel hoorcolleges als opdrachten, maakten de studenten kennis met een case study verzorgd door SAMEEN. SAMEEN is een duurzaam projectbureau gevestigd in Groningen voor young professionals. Het bureau richt zich op technische, maatschappelijke, organisatorische en marketing- en communicatieprojecten, allemaal gerelateerd aan duurzaamheid. De wervingsstrategie van SAMEEN is om te werken met openstaande vacatures waarop studenten kunnen solliciteren. Aangezien het bedrijf groeit, is het voor SAMEEN erg belangrijk om duurzame processen te ontwerpen en te implementeren.

De specifieke casus die aan de studenten werd voorgesteld, was gericht op personeelsprocessen, waaronder de processen van aanvraag tot goedkeuring/afwijzing en goedkeuring tot voltooiing. De studenten hebben eerst de huidige situatie verkend, inclusief de huidige manier waarop processen zijn ingericht en de IT-systemen die worden gebruikt. Daarom werden de studenten, als workflow engineers, gevraagd om het huidige proces te analyseren en te verbeteren om een verbeterd proces te implementeren in een workflow management systeem.

De studenten modelleerden hun verbeterde processen met behulp van de aangereikte modelleertaal genaamd GOLE.  Het resultaat is een volledig werkende demo van een workflow management systeem voor SAMEEN, bestaande uit een dashboard voor elke rol die bij deze processen betrokken is.

De cursus Workflow Engineer is voor het eerst georganiseerd door GDBC en gezien het succes zal de cursus opnieuw worden aangeboden voor ambitieuze studenten die de LC “Blockchain en Business Processen” met succes hebben afgerond. De cursus duurt ongeveer 6 weken, waarvan de studenten slechts 2 weken aan de case werken om een workflowbeheersysteem te creëren met behulp van de tooling van NorthChain.