Innovatie

Groningse wetenschapper: Great Barrier Reef misschien slijmerige algenpoel

Het Great Barrier Reef voor de kust van Australië kan een ‘slijmerige algenpoel’ worden, als er niets wordt gedaan tegen de wereldwijde opwarming van de aarde. De koralen die samen het unieke natuurgebied vormen, gaan dan dood en alleen de algen die in de kalkafzettingen leven, blijven over.


Leestijd: 1 minuut

Die waarschuwing komt van bioloog Jos Mieog, die volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar koralen. Mieog heeft tegelijkertijd goed nieuws: uit zijn onderzoek is gebleken dat een aantal koraalsoorten een opwarming van één tot anderhalve graad kan overleven. ,,De biodiversiteit van een van de indrukwekkendste natuurgebieden ter wereld neemt hoe dan ook af, maar we kunnen de schade beperken”, aldus de Groningse promovendus.

Koraal groeit uit larfjes, die zich op de bodem van de oceaan vestigen. In het kalkskelet dat deze larfjes bouwen, wonen eencellige algen. De koraal groeit van de suiker die de algen produceren, terwijl de algen overleven door de kalkbehuizing van het koraal. Zo’n samenlevingsvorm heet in de natuur symbiose. Opwarming van het zeewater verstoort de symbiose, waardoor het koraal verhongert en sterft. De koraalriffen verdwijnen en alleen de algenlaag blijft over.

Mieog ontdekte dat een aantal koralen op het Great Barrier Reef een warmtebestendige alg huisvest. Sommige soorten passen zich daardoor razendsnel aan opwarming aan. ,,Als het de wereld lukt om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen en de klimaatverandering te beperken tot anderhalf, hooguit twee graden, kan een aantal koralen overleven. Sommige wetenschappers denken dat alle riffen in een slijmerige massa zullen veranderen, maar mijn onderzoek is hoopgevend.”

Mieog woont inmiddels in Australië om verder onderzoek te kunnen doen naar de koraalriffen.