Innovatie

Handig oefenmiddel in Martiniziekenhuis om polsbreuken te ‘zetten’

De gladheid is nu net voorbij. Maar mocht iemand ten val komen en een polsbreuk oplopen, dan weten artsen in het Martiniziekenhuis daar wel raad mee. Ze hebben in elk geval goed kunnen oefenen dankzij een uniek oefenmodel.


Leestijd: 1 minuut

Handig oefenmiddel in Martiniziekenhuis om polsbreuken  te ‘zetten’
Handig oefenmiddel in Martiniziekenhuis om polsbreuken te ‘zetten’

Aries Oldenhuis, gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis, ontwikkelde als eerste in Nederland een oefenmodel voor artsen in opleiding om het zetten (reponeren) van een pols te leren. Zo kunnen jonge dokters eerst op een levensecht model van een onderarm de juiste repositietechniek ‘voelen’ voordat ze het op een patiënt toepassen. Het model is uniek in Nederland. Oldenhuis publiceert binnenkort in het vakblad voor gipsverbandmeesters om zo zijn kennis te delen..

Oldenhuis is al bijna dertig jaar gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis. In die functie ziet hij arts-assistenten regelmatig worstelen met het reponeren van polsfracturen. 'Als je zo'n breuk nog nooit hebt gevoeld, snap je de ‘clou’ van de behandeling nog niet. Dat maakt zo'n eerste keer heel spannend, zowel voor de arts-assistent als de patiënt.

Traumachirurg Eelke Bosma: ‘Ik heb als chirurg in opleiding de eerste keer reponeren na een korte uitleg direct in het echt moeten doen. Ik zou destijds graag een dergelijk model hebben gehad om de handgreep op te oefenen.’ Oldenhuis:  'Het probleem is vaak dat beide botdelen uit positie zijn geraakt. De truc van het reponeren is dat je beide delen op de juiste manier onthaakt. Dat is nog behoorlijk lastig: je moet zowel de correcte hoek als de juiste druk toepassen en daarbij best veel kracht uitoefenen. '