Innovatie

Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit niet afwijzend tegenover terugkeer systeem van loting voor studenten

Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen willen wel terug naar een systeem van loting voor de toelating van studenten voor populaire studies die veel aanmeldingen krijgen. Ze staan voorzichtig positief tegenover een plan van minister Van Engelshoven (D66) van onderwijs voor de terugkeer van een systeem van loting.


Leestijd: 1 minuut

Gebouwen Zernike Campus Groningen ontruimd vanwege lek in waterleiding
Gebouwen Zernike Campus Groningen ontruimd vanwege lek in waterleiding

Volgens het Dagblad van het Noorden, dat dit woensdag meldt, zei de minister deze week in een debat in de Tweede Kamer dat ze terug wil naar een systeem van loting. Dat systeem werd in 2017 afgeschaft in Nederland.

In het huidige systeem is er sprake van decentrale selectie, waarbij studenten voor een populaire studie met een numerus fixus worden toegelaten op grond van hun cijfers, maar in combinatie met toelatingsgesprekken. Volgens critici is dit systeem niet helemaal eerlijk, omdat studenten met daadkrachtige ouders speciale trainingen kunnen volgen bij particuliere bedrijven.

In het artikel in het Dagblad van het Noorden staat dat de Rijksuniversiteit Groningen ‘belangstellend’ is en de voorstellen van de minister zal bestuderen.

De Hanzehogeschool laat weten wel positief te staan ten opzichte van loting, maar voelt nog het meest voor het systeem om studenten voor een deel te selecteren op basis van loting, en ook nog steeds voor een deel op basis van decentrale selectie, om de écht gemotiveerde studenten ook een kans te geven.