Innovatie

Historische haven open: eerbetoon aan industrieel verleden Hoogkerk

Zaterdag 23 april opent wethouder Glimina Chakor de Historische Haven Hoogkerk. De wethouder vaart dan langs de schepen aan boord van de EMMA (1922), het schip van het Groninger Scheepvaartmuseum, tussen 14.00 en 15.00 uur. Er zijn gratis rondvaartbootjes en waterfietsen, en er is gratis koffie, thee en taart voor alle bezoekers en iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken hoe mooi het geworden is.


Leestijd: 1 minuut

Historische haven open: eerbetoon aan industrieel verleden Hoogkerk
Historische haven open: eerbetoon aan industrieel verleden Hoogkerk

Historische haven Hoogkerk

Met de haven willen de initiatiefnemers rechtdoen aan het rijke nautische en industriële verleden van Hoogkerk. Rond honderd jaar geleden was het file varen in het Hoendiep om alle fabrieken te bevoorraden en was het Hoendiep de drukst bevaren vaarweg van Nederland.

De haven telt acht ligplaatsen en zal beschikbaar zijn voor tijdelijk verblijf (3 tot maximaal 6 maanden) voor schepen met een historische uitstraling. De stichting Schepencarrousel biedt de ligplaatsen sinds enkele maanden aan als zogenaamde Carrouselhaven aan haar leden. Daar wordt al druk gebruik van gemaakt. Ook zal scoutinggroep ‘de Chauken’ haar clubschip afmeren in de haven.

De Historische Haven Hoogkerk is een burgerinitiatief voor het ruim 450 jaar geleden gegraven Hoendiep. Het werd gestart door Martijn Schuitemaker, en gerealiseerd in samenwerking met de Wijkraad Hoogkerk, Gemeente Groningen en de stichting Historische Haven Hoogkerk.

Museumschip De Gouwzee

De stichting Historische Haven Hoogkerk wil in de toekomst de uitstraling van de haven versterken door in de haven permanent een museumschip af te meren. Daarvoor heeft de stichting de beschikking over de Gouwzee (1901), een zeegaande tjalk van 23 meter. De romp van het schip is technisch in zeer goede staat, maar ziet er nu nog haveloos uit.

De stichting is van plan het schip samen met vrijwilligers en het ambachtelijk onderwijs te restaureren en in te richten als bezoekerscentrum annex tentoonstellingsruimte met wisselende exposities waarmee de verhalen van het schip, Hoogkerk en Groningen worden verteld. Het wordt daarmee ook een toeristische attractie, gekoppeld aan de toeristische routes in de provincie Groningen. Zie ook het youtubekanaal (zoek naar: ‘De Gouwzee’).