Innovatie

Kritische “Roast of” van overheidswebsites in Groninger Forum op 18 maart

Hoe goed, gebruiksvriendelijk, efficiënt of privacy-correct zijn websites van overheidsorganisaties eigenlijk? Het antwoord op deze vraag wordt gegeven tijdens een bijzonder evenement op woensdag 18 maart in het Groninger Forum. ‘ROAST OF USABILITY’, is de naam van deze bijeenkomst waar experts allerlei overheidswebsites een kritisch onder de loep gaan nemen.


Leestijd: 2 minuten

Kritische “Roast of” van overheidswebsites in Groninger Forum op 18 maart
Kritische “Roast of” van overheidswebsites in Groninger Forum op 18 maart

De overheid wordt digitaal bezien steeds toegankelijker. Althans dat is de bedoeling. Per september 2020 moet iedereen zijn overheidszaken zelf kunnen regelen, of je nu jong of oud bent, of je een beperking hebt, voor iedereen moet de overheid digitaal toegankelijk worden. Digitale kanalen moeten daarom voldoen aan de WCAG2-richtlijnen (www.digitoegankelijk.nl). Van 16 tot 19 maart vindt in Groningen de Conferenties Nederland Digitaal plaats.

Voor het bedrijf Concept7 het moment om eens te kijken hoe goed we op weg zijn.  Op 18 maart aanstaande, vanaf 20:30 uur in het Groninger Forum (Rabo Studio) zetten we de thermometer in de UX en de usability van (semi-)overheidssites. Tijdens deze ROAST OF USABILITY stellen we aanwezige bestuurders de vraag ‘Hoe vlamt jouw site?’.

Een team van usability experts en een team van product owners adviseren, bekritiseren en analyseren live usability testen middels eye-tracking en facial coding (gezicht herkenning). Wat houdt dat in? Respondenten wordt gevraagd om de verschillende taken die een overheidssite faciliteert uit te voeren. Lukt dit makkelijk en snel, of valt het toch tegen? En hoe komt dat dan? De zaal kijkt live mee met de gebruiker en krijgt inzichten en adviezen waarmee digitale producten toegankelijker en gebruiksvriendelijker worden.

‘Een spiegel voorhouden geeft meer inzicht en maakt meer indruk dan het opnoemen van een serie regels. Daarom verplaatsen wij het UXlab (www.UXlab.nl) van Concept7 naar het Forum. De wetenschappelijke methoden en technieken die we normaliter alleen in ons kantoor beschikbaar hebben zijn nu beschikbaar en te gebruiken door onze 240 gasten in het Forum.  De gelegenheid om tot nieuwe inzichten te komen, die je verder helpen om de gebruiker van jouw app of site centraal te stellen.’ aldus John Wittmaekers, docent Digital Business aan de Hanzehogeschool en directeur bij Concept7.

Concept7 bestaat ruim 20 jaar en heeft in 2016 al verschillende overheidssites ontworpen die voldoen aan de strengste toegankelijkheidseisen. Concept7 ontwerpt en ontwikkelt digitale producten voor overheden, en private organisaties die hun gebruikers centraal willen stellen.