Innovatie

Hoogste punt nieuwe warmtecentrale Groningen bereikt

Na iets meer dan een jaar bouwen heeft WarmteStad de warmwaterbuffers, 18 meter hoge watertanks, op de plek gezet waar ze definitief blijven staan. Hiermee is het hoogste punt van de nieuwe centrale bereikt.


Leestijd: 1 minuut

Hoogste punt nieuwe warmtecentrale Groningen bereikt
Hoogste punt nieuwe warmtecentrale Groningen bereikt

10.000 woningen verwarmen

De komende periode werkt WarmteStad nog aan het wind en waterdichtmaken van de warmtecentrale. De centrale zal naar verwachting na de zomervakantie klaar zijn. De nieuwe warmtecentrale gaat 10.000 woningen en gebouwen in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen voorzien van duurzame warmte. Diverse woongebouwen van de woningcorporaties, kantoren en kennisinstellingen als de Hanzehogeschool zijn al aangesloten op het Groningse warmtenet van WarmteStad.

De waterbuffers zijn belangrijk voor de warmtecentrale, omdat huishoudens en gebouwen hiermee altijd warm water tot hun beschikking hebben. De buffers zijn geïsoleerde tanks met opgewarmd water. In deze tanks wordt de warmte van het water goed vastgehouden, zowel in de winter als in de zomer. Met de ruime inhoud van de buffers is WarmteStad voorbereid op de toekomst. Op piekmomenten, wanneer er veel vraag naar warmte is, wordt het warme water uit deze tanks gebruikt om te kunnen voldoen aan de (tijdelijke) hoge vraag. Bijvoorbeeld in de ochtend of ’s avonds wanneer mensen douchen. Door dit verwarmde water te gebruiken en in het warmtenet te pompen, kunnen we in de WarmteCentrale continue warm water blijven produceren.

De inhoud van een warmtebuffers is 850m3. In totaal hebben ze dus een inhoud van 1700 kubieke meter. De buffers zijn extra verankerd en daarmee aardbeving bestendig gebouwd.

Over WarmteStad

WarmteStad is in 2014 opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Hun doel is om met onze warmtenetten een stevige bijdrage te leveren aan de stad Groningen die C02 neutraal is in 2035.