Een speciaal aangelegde brug verbindt de school met het naastgelegen nieuwe sportgebouw met drie zalen en de kunstgrasvelden. Zowel de scholen als FC Lewenborg maken hier gebruik van. Onderwijswethouder Elly Pastoor liet zich vandaag rondleiden door het gebouw en bijpraten over de nieuwste duurzaamheidsmaatregelen.
Drie scholen voor VMBO en Praktijkonderwijs met samen ongeveer 850 leerlingen hebben inmiddels de sleutels ontvangen. Het gaat om openbaar (H.N. Werkman College) en christelijk onderwijs (Wessel Gansfortcollege). Daarnaast is dit de nieuwe locatie voor de openbare Star Numan School (praktijkonderwijs) die samenwerkt met het openbaar VMBO.
De scholen gaan de komende tijd verhuizen en de bijna 9000m2 aan vloeroppervlak inrichten om in september de leerlingen te kunnen ontvangen. De realisatie van de school kostte bijna 16 miljoen euro.
Impuls voor het VMBO in de stad
Met deze moderne nieuwe school kan het VMBO weer even vooruit. In 2003 sloten de gemeente en alle Groningse schoolbesturen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs een convenant. Doel hiervan was het VMBO te verbeteren en om de aansluiting van het VMBO met het MBO te verbeteren. De gemeente zorgde daarop voor een financiële impuls zodat de huisvesting voldoet aan de eisen van deze tijd en op de vernieuwingen in het onderwijs in speelt. Over de stad verspreid verrijzen in verband hiermee (ver)nieuw(d)e schoolgebouwen.
Knikkerbaan
De school in Lewenborg is zo ontworpen dat het ontwikkelingen in het onderwijs, verdergaande samenwerking tussen de scholen en fluctuaties in leerlingenaantallen kan opvangen. Bij het ontwerp heeft de architect zich laten inspireren door het idee van een knikkerbaan om openheid tussen de sectoren te creëren. Om zo ook de traditionele scheiding tussen het theoretisch- en het meer praktijkgericht onderwijs te doorbreken.
Hergebruikte buitengevel
Zowel de gemeente als de scholen hebben extra budget vrijgemaakt voor alle duurzaamheidsaspecten van de school. Het resultaat is dat de buitengevel bestaat uit merendeels gerecycled en weer te recyclen materialen. De efficiënte opwekking van warmte en koude (wko) gebeurt door bronnen en een warmtepomp. Door een mosdak op een deel van het complex te plaatsen wordt regenwater vastgehouden en niet meteen op het riool geloosd. Ook de flinke vijverpartij op het terrein draagt bij aan dit ‘bufferen’ van regenwater. Verder moeten de isolatie, het zonwerende glas, de aanwezigheidsdetectie voor het licht en efficiënte vloerverwarming de energiebehoefte terugbrengen.