Innovatie

Innovatie in kraam- en thuiszorg Groningen: combinatiebanen tegen arbeidsmarkt-krapte

Kraamzorg is totaal iets anders dan thuiszorg. Maar er zijn ook veel raakvlakken. Dat is het uitgangspunt van een innovatief zorgproject van Zonnehuisgroep Noord en Kraamzorg Het Groene Kruis in de provincie Groningen. Daar start een uniek experiment met ‘combinatiebanen’. Voor de medewerkers is dat afwisselend, maar het is vooral ook bedoeld als antwoord op het probleem van het tekort aan medewerkers door de arbeidsmarktkrapte.


Leestijd: 1 minuut

De bestuurders en projectleiders van Zonnehuisgroep Noord en Kraamzorg Het Groene Kruis hebben de aftrap gegeven voor een innovatieve pilot in de regio Groningen. In een pilot van één jaar gaan de organisaties samen onderzoeken of verzorgenden-IG zowel in de thuiszorg als in de kraamzorg ingezet kunnen worden. Deze unieke combinatiebanen moeten een positieve bijdrage gaan leveren aan de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers en aan de continuïteit van zorg.

Een kansrijke samenwerking

Beide zorgorganisaties hebben te maken met een tekort aan medewerkers in verband met de arbeidsmarktkrapte en het opvangen van de steeds complexere en groter wordende zorgvraag. Het aantrekkelijk houden van het werken in de zorg is een uitdaging. Dit vraagt om nieuwe samenwerkingen en plannen. De organisaties hebben daarom besloten om de krachten te bundelen en op een innovatieve manier een boost te geven aan de wijkverpleging en kraamzorg.

Combinatiebanen creëren

Anneleen Pera, projectleider van de pilot geeft aan: “Het doel is om combinatiebanen te creëren, waarbij medewerkers uit de thuiszorg opgeleid en ingezet worden in de kraamzorg en andersom. Dit zorgt ervoor dat expertise optimaal benut wordt en de medewerkerstevredenheid wordt vergroot.” Beide organisaties kijken erg uit naar de pilot en gaan zich inzetten voor mooie resultaten.”