Innovatie

Intentieverklaring ondertekend voor ontwikkeling waterstofinfrastructuur op Groningen Airport Eelde

Twaalf partijen hebben vrijdag op Groningen Airport Eelde (GAE) hun handtekening gezet onder een intentieverklaring voor de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur op de luchthaven. Daarmee kan in de toekomst waterstof worden opgeslagen, getransporteerd en op termijn worden geleverd aan afnemers als luchtvaartmaatschappijen.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Economie Groningen. De ondertekening vond plaats tijdens het jaarlijkse Wind meets Gas symposium, die plaatsvond in een van de hangars van de KLM Flight Academy op de luchthaven.

De intentieverklaring is ondertekend door alle betrokken partners, te weten Fokker NextGen, Provincie Drenthe, RWE, Hy Network Services, Engie, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), NOM, Shell, Airport Creators, New Energy Coalition, Groningen Seaports en Groningen Airport Eelde. De Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht heeft aangegeven het initiatief te steunen.

Het doel van de partijen is om de krachten te bundelen en zo efficiënt en duurzaam mogelijk een waterstofnetwerk tot stand te brengen op GAE. Naast het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie, worden ook zaken als het verkrijgen van vergunningen en het aantrekken van financiële middelen opgepakt.