De organisatie is in handen van medewerkers van het instituut der Kunstmatige Intelligentie aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen, onder mede-voorzitterschap, samen met dr. Sonja Smets,van prof. dr. Rineke Verbrugge, hoogleraar Logica en Cognitie. Ze is specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie.
‘We zijn erg blij, en ook best een beetje trots dat dit congres in Groningen gehouden wordt. Er komen onderzoekers uit allerlei vakgebieden die zich bezig houden met strategisch handelen in sociale interacties: van economen en informatici tot filosofen en psychologen. De wereldtop op dit vakgebied komt naar Groningen’, vertelt prof. Verbrugge.
In totaal worden ongeveer 125 mensen verwacht: uit landen als Israel, VS, Frankrijk, Denemarken, India, Engeland, Polen, Italië of Nederland.
Congresbureau
‘Gelukkig is het prima gelukt om alle deelnemers onder te brengen bij hotels in – of bij Groningen. We zijn heel blij dat het Groningen Congres Bureau ons, behalve bij o.a. de congresregistratie, daar ook bij geholpen heeft’, zegt prof. Verbrugge.
Het doel van het congres, dat gehouden wordt in het Academiegebouw, is tweeledig. Enerzijds kunnen de specialisten in dit onderzoeksgebied uit de hele wereld elkaar treffen, en elkaar misschien inspireren. Anderzijds zullen tijdens het congres in Groningen resultaten bekend gemaakt worden van hun onderzoeken.
Eerlijk stemmen
Als congresinitiator heeft mevrouw Verbrugge al een inkijkje gehad in de bijdragen die gepubliceerd gaan worden. ‘Ik heb ze al gezien. Er zitten wetenschappelijk gezien hele leuke dingen bij. Bijvoorbeeld over de vraag hoe onderhandelingen eerlijker kunnen verlopen en sneller tot een goede oplossing kunnen komen! Of hoe je kunt stemmen op zo eerlijk mogelijke wijze. Of hoe je kennis kunt delen via een cct-je of bcc-tje naar groepen per email, en wat er dan allemaal precies kan gebeuren met de informatie: wie weet wat over wie?’, aldus prof. Verbrugge.