Innovatie

iWink bouwt eerste digitaal toegankelijke rapportagetool van Nederland

Het Groningse full service internetbureau Iwink heeft de eerste digitaal toegankelijke rapportagetool van Nederland ontwikkeld en heeft daarvoor een Drempelvrij-certificaat ontvangen.Met deze tool kunnen organisaties digitale informatie (uit bijvoorbeeld een PDF) gemakkelijk beschikbaar maken voor mensen met een functionele beperking. Daarmee voldoen ze dan aan de wettelijke webrichtlijnen voor een toegankelijk internet: de overheid moet sinds afgelopen september al haar rapporten toegankelijk publiceren.


Leestijd: 1 minuut

iWink bouwt eerste digitaal toegankelijke rapportagetool van Nederland
iWink bouwt eerste digitaal toegankelijke rapportagetool van Nederland

Het betreft het product “Reporting” waarmee je rapporten als website en PDF kunt publiceren, dat dit Drempelvrij-certificaat heeft ontvangen. Eerder al ontwikkelde Iwink het eerste, drempelvrije website pakket voor woningcorporaties.

Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere beperkingen. Denk aan mensen die blind, doof, motorisch beperkt of laaggeletterd zijn. De overheid vindt dat iedereen het recht heeft om mee te doen in de maatschappij. Daarom is digitale toegankelijkheid een belangrijk speerpunt en sinds september 2020 verplicht voor alle overheidsinstanties.

“Kortom: zo belangrijk als de fysieke toegankelijkheid van een gemeentehuis is voor mensen in een rolstoel of met een rollator, zo belangrijk is de digitale toegankelijkheid van een overheidswebsite voor mensen een beperking”, zo meldt Iwink.

Digitale toegankelijkheid beperkt zich niet tot alleen websites en applicaties. Ook kantoorbestanden die via het digitale kanaal worden aangeboden, moeten vanaf september 2020 verplicht digitaal toegankelijk zijn. Denk aan PDF-, Open Document Format- en Microsoft Office-bestanden. Voor veel organisaties is het erg kostbaar en arbeidsintensief om al deze documenten digitaal toegankelijk te maken.

Met Reporting kunnen organisaties zelf professionele en toegankelijke online rapporten publiceren. Denk aan brochures, onderzoeken, jaarverslagen, handleidingen en meer. De informatie in het online rapport is op digitaal toegankelijke wijze te publiceren. Daarnaast blijft het document beschikbaar als PDF en in een drukklare printversie.