Innovatie

‘Kinderen met depressieve ouders vaak zelf depressief’

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf ook depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

‘Kinderen met depressieve ouders vaak zelf depressief’
‘Kinderen met depressieve ouders vaak zelf depressief’

Volgens promovendus Petra Havinga is het ‘eerder regel dan uitzondering’ dat kinderen van depressieve ouders ook zelf depressief worden of een angststoornis ontwikkelen.

Dat de verhoogde kans er is, bleek al uit eerder onderzoek. Maar Havinga heeft nu onderzocht hoe groot de kans is en welke kinderen het grootste risico lopen.

Uit het onderzoek van Havinga blijkt dat een 20-jarig kind van een ouder met een depressie of angststoornis 38 procent kans heeft zelf ook zo’n stoornis of depressie te ontwikkelen. Op 35-jarige leeftijd ligt dat percentage zelfs op 65 procent. Havinga noemt de percentages ‘zorgwekkend hoog’. 

Volgens Havinga zijn er drie groepen met een extra hoog risico op het ontwikkelen van een deze psychische klachten: meisjes en jonge vrouwen, kinderen met een ouder bij wie depressie of angst voor het twintigste levensjaar is ontstaan en kinderen die zijn opgegroeid in een gezin waarin beide ouders een depressie hebben of angstig zijn.

Havinga pleit voor preventie bij deze groep jonge mensen. Het in beeld brengen van risicogroepen is een eerste belangrijke stap in preventie.