Innovatie

Kunstenaars pleiten voor meer ateliers in Groningen

Er zijn te weinig ateliers in Groningen, vinden de Kunstenbond, de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) en Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK). De partijen hebben een manifest opgesteld waarmee ze de gemeente Groningen oproepen om te zorgen voor meer en betaalbare ateliers.


Leestijd: 1 minuut

Naast dat er te weinig ateliers zijn, vinden de partijen de ateliers die er wel zijn te duur. Bovendien zijn die ateliers vaak tijdelijk, noemen ze. “Wij willen dat alle tijdelijke panden permanent worden, dat er geen atelierruimtes verdwijnen en dat er ateliers, woonateliers en broedplaatsen bijkomen.”

De organisaties wijzen op de vier kunstopleidingen en twee grote podiumgezelschappen (NITE en NNO) die de stad rijk is. “Dit tezamen geeft Groningen een bijzondere verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en bloei van kunst en cultuur in het hele noorden des lands.”

De partijen verzoeken de gemeente Groningen zorg te dragen voor een gezond vestigingsklimaat voor kunstenaars, “om te beginnen door zorg te dragen voor voldoende betaalbare werk- en oefenruimten.”