Innovatie

Kunstenares wint Groningse prijs

Kunstenares Anna Fitas heeft dit jaar het George Verbergstipendium ter waarde van tienduizend euro gewonnen. Ze kreeg de prijs donderdag uitgereikt door wethouder Cultuur Berndt Benjamins.


Leestijd: 1 minuut

Kunstenares wint Groningse prijs
Kunstenares wint Groningse prijs

De prijs is in het leven geroepen om jonge en talentvolle kunstenaars te ondersteunen bij hun ontwikkeling in het buitenland. De jury stelt dat ze door Fitas waren verrast dankzij haar ‘uitstekende onderzoeksvraag, mooie presentatie en artistieke visie’. Volgens de jury wil Fitas ‘de werelden van licht en donker in relatie brengen met de mens en het actuele thema klimaatverandering’, om zo bewustwording te creëren. De jury verwacht dan ook dat de prijs een bijzondere bijdrage gaat leveren aan de verdere ontwikkeling van haar kunstenaarschap.

Tijdens de uitreiking werd ook de tentoonstelling van Linde Ex geopend, de winnaar van het stipendium in 2019. In verband met de pandemie kon zij haar project in 2020 niet afronden en exposeren. Dit geldt ook voor de winnaar van 2020, Jhonie van Boeijen. Zij gaf een presentatie over de voortgang van haar project.

Het George Verberg Stipendium is in 2004 door de gemeente Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor pas afgestudeerden van de bachelor- en masteropleidingen van Academie Minerva. De winnaar wordt in staat gesteld om maximaal een jaar in Oost-Europa, Duitsland, Polen of Scandinavië te verblijven.