Ethisch hacken: verantwoord digitaal inbreken om organisaties beter te beveiligen
In een tijd waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het van groot belang dat organisaties hun kennis van cybersecurity versterken en beschikken over professionals die systemen en applicaties veiliger kunnen maken. Een van de aspecten binnen cybersecurity is ethisch hacken. Een ethisch hacker probeert digitaal in te breken in de applicaties, websites of andere voorzieningen van organisaties. Het doel is deze applicaties te onderzoeken op aanwezige kwetsbaarheden, om vervolgens daadwerkelijk binnen te dringen en op zoek te gaan naar de kroonjuwelen. Door dit inzichtelijk te maken, kunnen de bestaande zwakke plekken in systemen worden gecorrigeerd en wordt een organisatie weerbaarder.
Doordat we steeds meer gebruikmaken van verschillende applicaties en systemen, neemt de dreiging van cybercriminaliteit toe. Om hierop in te spelen, is het essentieel dat professionals over actuele kennis beschikken. In een snel veranderend technologisch landschap is het cruciaal dat professionals die al actief zijn in het werkveld hun kennis blijven actualiseren en nieuwe vaardigheden aanleren. Dit vraagt om voortdurende bijscholing, waarbij de nieuwste ontwikkelingen en methodieken aan bod komen. Maar met alleen de technische skills om te kunnen hacken ben je er nog niet. Om ‘ethisch’ te hacken, moet je ook rekening houden met juridische kaders, de belangen van derden en natuurlijk de risico’s voor jezelf.
De leergang Ethisch Hacken
Om professionals kennis aan te reiken op het gebied van ethisch hacken en security testing, heeft IT Academy de leergang Ethisch Hacken ontwikkeld. De vierdaagse leergang start op 14 november en is zeer geschikt om je kennis over het vakgebied te verbreden of om een loopbaan als ethisch hacker te starten. Deelnemers leren wat ethisch hacken inhoudt, hoe hackers denken en krijgen de tools aangeboden om na de opleiding zelf door te blijven leren. Er wordt gebruikgemaakt van een virtuele omgeving waarin deelnemers kunnen leren hacken. Daarnaast zijn documentatie van kwetsbaarheden en kennis van ethische en juridische kaders belangrijke onderwerpen. Na afronding van de opleiding kunnen deelnemers meedenken over de beveiliging van systemen en beschikken zij over de kennis om met behulp van tools kwetsbaarheden in (web)applicaties te detecteren en in perspectief te zetten van de eigen organisatie.
Samenwerking tussen IT Academy en Waker Cyber Security
Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de experts van Waker Cyber Security,een jong en modern cybersecurity bedrijf dat in 2021 is opgericht in Groningen. Naast hun eigen dienstverlening wil het bedrijf ook haar kennis en expertise delen met anderen en bijdragen aan het opleiden van cybersecurity- en privacy professionals. Met het aanbieden van deze leergang streven IT Academy en Waker Cyber Security ernaar om organisaties op een betrokken en betrouwbare manier te ondersteunen bij de professionalisering in dit vakgebied.