Innovatie

Brederoschool heeft nu ‘groen schoolplein’ met regentonnen, groenstroken en moestuin

Je zou het in een klein dorp verwachten, maar nee: het is midden in een grote stad. Leerlingen van de Brederoschool in Groningen hebben nu een schoolplein met regentonnen, groenstroken, klimplanten, een moestuin en bomen. Het betreft het eerste ‘groene schoolplein’ van Groningen, dat vooral zo is ingericht als antwoord op de toenemende zomerse hitte. De komende jaren komen er daar nog meer van in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Brederoschool heeft nu ‘groen schoolplein’ met regentonnen, groenstroken en moestuin
Brederoschool heeft nu ‘groen schoolplein’ met regentonnen, groenstroken en moestuin

Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) heeft maandagmiddag het nieuwe klimaatadaptieve schoolplein van de Brederoschool in Groningen geopend. (Foto boven, Henk Tammens). Dit schoolplein laat zien wat je met kleine ingrepen al kunt doen om ervoor te zorgen dat leerlingen minder last hebben van hitte, droogte en wateroverlast. Het plein is daarnaast een uitbreiding van het bestaande buitenlokaal voor natuureducatie.

Regentonnen, groenstroken, klimplanten, een vernieuwde moestuin en bomen, allemaal manieren om het schoolplein groener en dus klimaatadaptief te maken. ‘’Het wordt snel heet op het plein met al die tegels en als het regent blijft er vaak veel water staan’’, vertelt directeur Marike Venema van de Brederoschool. Deze problemen komen voor op veel schoolpleinen en dat vraagt om aanpassingen.

Fabiola Schaap van Dolmans Landscaping, verantwoordelijk voor het ontwerp en aanpassingen aan het vernieuwde schoolplein: ‘’We willen hiermee laten zien dat je niet direct je hele schoolplein hoeft aan te pakken, maar ook gewoon klein kunt beginnen. Bijvoorbeeld met een groenstrook. Daarvoor hoef je maar 4m2 stenen uit het plein te halen en er beplanting in te zetten’’.

De kinderen hebben uitvoerig meegedacht over het ontwerp en zijn met uiteenlopende ideeën gekomen voor het vergroenen van het plein. Wethouder Chakor benadrukte tijdens de opening het belang van groene schoolpleinen. De komende jaren zal de Gemeente Groningen hier meer invulling aan gaan geven.

Samenwerking partners

Het klimaatadaptieve schoolplein van de Brederoschool is een samenwerking tussen de Gemeente Groningen, Dolmans Landscaping, Klimaatadaptatie Groningen en IVN Natuureducatie. De aanpak van het schoolplein is ook gefilmd voor het TV-programma de ‘Green Make Over’ waarin verschillende duurzame onderwerpen aan bod komen. Op zondag 13 december zal de uitzending te zien zijn op SBS6. Naast het schoolplein wordt tijdens de uitzending ook aandacht besteed aan het klimaatadaptief inrichten van een oprit.