Innovatie

Leerlingen Harens Lyceum winnen prijs met klimaat-plan voor Overwinningsplein

Leerlingen van het Harens Lyceum hebben de prijs voor ‘het beste klimaatadaptieve idee van de provincie Groningen’ gewonnen met een plan voor het winkelcentrum Overwinningsplein. Ze bedachten suggesties voor de vraag hoe je dit plein duurzamer kunt maken. Aan de wedstrijd werd deelgenomen door leerlinge van Technasiumscholen.


Leestijd: 1 minuut

Leerlingen Harens Lyceum winnen prijs met klimaat-plan voor Overwinningsplein
Leerlingen Harens Lyceum winnen prijs met klimaat-plan voor Overwinningsplein

De afgelopen weken werkten ruim 600 scholieren van de Technasiumscholen in Groningen, Friesland en Drenthe aan een creatief en vernieuwend klimaatadaptief plan om de gevolgen van hittestress en wateroverlast te verminderen en tegelijkertijd de biodiversiteit te vergroten en duurzame energie op te wekken.

Gisteren pitchten de groepen met de beste plannen hun idee aan een jury van bestuurders en beleidsmakers. Leerlingen van het Harens Lyceum maakten een nieuwe inrichting voor het Overwinningsplein en sleepten daarmee de provinciale winst in de wacht.

Het is een tijd van extremen. Of er valt te weinig water waardoor de natuur onder druk komt te staan. Of er valt teveel water tegelijkertijd met wateroverlast tot gevolg. Het is nog nooit eerder zo slecht gesteld geweest met de biodiversiteit. Om over het energieprobleem nog maar te zwijgen. Grote problemen, die op het wereldtoneel opgelost lijken te moeten worden. Toch is het belangrijk om ook dichtbij te kijken: wat kan ik zelf doen? En om de jongere generatie te laten beseffen dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen. Daarom kregen scholieren van de vier noordelijke waterschappen en de drie provincies de opdracht om over deze maatschappelijke opgaven mee te denken.