Innovatie

Leren over het heelal tijdens weekend bij Blaauw Sterrenwacht

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent op 28 en 29 februari de deuren. Dan kan jong en oud tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen meedoen aan sterrenkundige activiteiten.


Leestijd: 1 minuut

Leren over het heelal tijdens weekend bij Blaauw Sterrenwacht
Leren over het heelal tijdens weekend bij Blaauw Sterrenwacht

De Landelijke Sterrenkijkdagen is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. In heel het land kunnen geïnteresseerden dat weekend tientallen locaties bezoeken om de sterrenhemel te bekijken en meer te leren over ons heelal. De Blaauw Sterrenwacht richt zich op onze sterrenbuurt, de sterren in de directe omgeving en de zon.

Shows en telescopen

Met mooi weer zijn de sterren met telescopen te bewonderen. Omdat het vroeg donker is, is hier de hele avond de mogelijkheid toe.  En ook bij slecht weer staan er activiteiten op het programma. Bezoekers kunnen de sterrenwacht bezichtigen door middel van een rondleiding, en binnen kan er onder meer worden geëxperimenteerd in het ruimtelab, en zijn er shows in het Kapteyn mobiele planetarium. Kinderen kunnen hun kennis testen tijdens de Sterrenquiz, die over het leven van een ster gaat.

Op beide avond worden er ook lezingen gegeven. Zo vertelt prof. dr. Eline op vrijdag over zogenoemde ‘galactische paleontologie’, en spreekt prof. Dr. Rien van de Weijgaert over het gewelddadige einde van de meest zware sterren.

Aanmelden voor de Landelijke Sterrenkijkdagen kan via www.rug.nl/sterrenwacht.