Innovatie

LIFE Sciences Conference: medicijnproductie in Nederland is geen must maar noodzaak

De medicijntekorten lopen nog steeds op in Nederland. Artsen en apothekers luiden al geruime tijd de noodklok omdat cruciale medicijnen steeds vaker niet beschikbaar zijn voor patiënten. De noodzaak van medicijnproductie in Nederland staat onomstotelijk vast, maar hoe start en versterk je dit proces? Dit vraagstuk stond centraal tijdens de tweede editie van de LIFE Sciences Conference op dinsdag 26 september 2023, onder leiding van dagvoorzitter Rosanne Hertzberger, in een uitverkocht Forum Groningen. Tijdens deze conferentie bracht de LIFE Cooperative samen met partners wederom de spelers van de Life Science & Health sector in (Noord) Nederland samen, dit jaar onder het thema ‘Bringing Back Drug Manufacturing to the Netherlands’.  


Leestijd: 2 minuten

“Ik ben ervan overtuigd dat we in Nederland samen naar een strategie kunnen werken waarin we minder afhankelijk hoeven te zijn van het buitenland, als het gaat om medicijnontwikkeling en productie.  Samenwerking zit bij ons allen in het DNA en dat is ook vandaag weer gebleken hier in het Forum Groningen. Fantastisch om deel uit te mogen maken van deze informele en innovatieve community in Noord-Nederland.”, zo zei key note speaker Hans Schikan, Top Team Member Life Sciences & Health, Health~Holland.

Na de keynote sessie van Hans Schikan gingen de deelnemers uiteen in drie breakout sessies, omverder geïnspireerd te worden door o.a. de CEO van Ofichem Group: Weite Oldenziel, maar ook Marieke Meulemans en Brigitte Drees namens PharmaNL en Ton Rademaker vanuit HTRIC.

Ambitieuze doelstellingen
Naast de ontwikkeling en beschikbaarheid van geneesmiddelen, staat ook de ontwikkeling van innovatieve medische apparatuur op de voorgrond binnen de LIFE Cooperative. Dit noordelijk samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties in de Life Science & Health sector in Noord-Nederland wil door krachtenbundeling en kennisdeling innovatie stimuleren en de maatschappelijke impact van de sector vergroten.

Tijdens de conferentie werden de ambitieuze doelstellingen van de coöperatie duidelijk. “Het is duidelijk dat de terugkeer van medicijnproductie in Nederland ondertussen geen wens meer is, maar een noodzaak. De life science sector in het Noorden is toegerust om hierin een actieve rol te spelen vanuit development en productie in samenwerking met Nederlandse en Europese partners.”, aldus Ton Vries, voorzitter van de LIFE Cooperative”, aldus Ton Vries, voorzitter van de LIFE Cooperative.  

Awards

Het tweede deel van de conferentie stond in het teken van de LIFE Science Innovation Award. Deze Award beloont de innovatie met significante impact in life science en health, met oorsprong in Noord-Nederland. Aan de Award is een check ter waarde van €5.000,- verbonden. Uit alle inzendingen en aanmeldingen werden Protyon, Griphingo Pharmaceuticals, XVIVO en PureIMS als de vier finalisten geselecteerd. Na een spannende pitchronde kwam PureIMS als winnaar uit de strijd. Zij ontvingen de wisselbokaal, speciaal ontworpen voor de Life Science Award door Woodewide Cities. 

Over de LIFE Cooperative
De LIFE Cooperative is het noordelijke samenwerkingsverband op het gebied van life sciences en medische technologie. De coöperatie, opgericht in 2015, streeft naar het versterken van innovatiekracht door effectief en efficiënt samen te werken. De impact van de LIFE Cooperative op de Life Sciences & Health sector in Noord-Nederland is groot. Meer dan 50 bedrijven – van startups, mkb tot internationale spelers – 5.000 FTE en 500 miljoen omzet is er vertegenwoordigd in de coöperatie. Meer info: www.lifecooperative.nl