Acht jaar geleden adopteerde Bergman Lucky uit Griekenland. Het hondje kreeg snel last van allergieklachten. “Ik begreep niet waar het vandaan kwam,” vertelt Bergman. Lucky werd gediagnostiseerd met voedselallergie en atopie, ook wel omgevingsallergie genoemd.
Het middel was erger dan de kwaal
De dierenarts schreef prednison voor. “Dat middel onderdrukt het immuunsysteem,” legt Bergman uit. “Daarom blijven de allergieklachten weg. Maar toen Lucky tweemaal een gevaarlijke ontsteking kreeg, werd hij heel ziek en moest ik tot twee keer toe bijna afscheid van hem nemen.”
Het middel was erger dan de kwaal, stelt Bergman. “Wanneer een dierenarts een pilletje of spuitje voorschrijft worden de symptomen bestreden maar de oorzaak wordt niet goed behandeld. Maar vaak krijgen dieren er dan weer andere problemen bij.” Daarom wilde ze Lucky op een andere manier helpen.
Bergman ontmoet een holistische dierenarts uit de Verenigde Staten. “Deze dierenartsen kijken naar het totaalplaatje: welke voeding krijgt de hond? Hoe gedraagt de hond zich? Zijn er stresssignalen uit de omgeving? Zij redeneren vanuit het welzijn van de hond en kiezen liever voor een natuurlijke remedie.” En hoewel deze aanpak vaak meer tijd en inspanning kost, heeft Bergman gezien hoe Lucky er veel gezonder van werd.
‘Maar wat zit er in zo’n gekke pepernoot?’
Na dit inzicht verdiept Bergman zich in de voeding van Lucky. “Gezondheid begint in de maag,” legt ze uit. “Veel baasjes weten niet dat klachten als allergie, jeuk, maag- of darmproblemen m meestal gerelateerd zijn aan de voeding die een hond krijgt.”
In Nederland krijgen de meeste honden brokken te eten. En Bergman begrijpt dat wel. Het is makkelijk voor het baasje. “Je doet het in de voerbak en je hoeft er verder niet over na te denken. Binnen een halve minuut is het gepiept. Maar wat zit er eigenlijk in zo’n gekke pepernoot?”
Bergman stelt dat er is veel mis met de brokken die het meest verkocht worden. “Er zit veel goedkope rotzooi in commercieel voer, zoals vulmiddelen, granen, fabrieksafval en slachtafval. Honden zijn eigenlijk vleeseters, dus dat kan hun maag niet goed verwerken.”
‘Er moet iets veranderen’
En dan is er nog een probleem: fabrikanten hoeven niet te vermelden op de verpakking wát er exact in het voer zit. “Vaak weten zij ook niet wat er precies in zit,” meent Bergman. Het verbaast haar dan ook niet dat gezondheidsproblemen tegenwoordig veelvuldig voorkomen.
Dit heeft ook direct effect op hoe oud honden worden. “Ik kan me nog herinneren dat een hond 14 tot 16 jaar oud kon worden, maar onderzoek wijst uit dat dit tegenwoordig nog maar iets meer dan 10 jaar is,” zegt ze zorgelijk.
Bergman roept hondenliefhebbers op actief bezig te zijn met de voeding en verzorging van hun huisdier. Daarom wil ze dat baasjes bewust zijn van wat zij hun huisdier te eten geven. “Er moet iets veranderen en het begint met bewustwording,” zegt Bergman. “Honden kunnen niet praten, dus ik wil voor hen opkomen. Ik voel me moreel verplicht om dit verhaal te vertellen.”
‘Lucky is mijn product manager’
In haar webshop verkoopt ze alleen voer van geselecteerde leveranciers. “Lucky is mijn product manager. Als hij iets niet goedkeurt, dan komt het niet in het assortiment.” Bergman verkoopt ook manden en speelgoed, allemaal getest en goedgekeurd.
Bij het opzetten van de webshop BABOO komen haar eerdere werkervaring in de marketingcommunicatie en passie voor dieren samen. “Ik vind het mooi dat ik niet alleen mijn brood kan verdienen met mijn mooie webshop, maar ook andere hondenliefhebbers kan helpen. Dat is mijn persoonlijke missie geworden.”
En hoe gaat het nu met Lucky? “Het gaat heel goed met hem,” zegt Bergman lachend. “Binnenkort wordt hij alweer tien jaar oud. In hondenjaren is hij, zeker in deze tijd, inmiddels een échte senior.”