Innovatie

Loten voor gelijke kans op studies geneeskunde en tandheelkunde

Loting bepaalt vanaf volgend jaar of je in Groningen geneeskunde of tandheelkunde kunt studeren. Dat meldt het UMCG. Iedereen met de juiste vakken maakt daarmee straks evenveel kans.


Leestijd: 1 minuut

Volgens het UMCG is dit eerlijker dan het huidige systeem waarbij aankomend studenten worden getoetst voor toelating. “Ik ben er trots op dat wij dit in Groningen gaan doen”, zegt prodecaan onderwijs en opleiden Marieke Schuurmans.

Tot aan het huidige studiejaar werd er gebruik gemaakt van decentrale selectie. Daarbij kwamen VWO-scholieren dan een dag naar het UMCG voor allerlei toetsen. Dat zorgde ervoor dat scholieren zich hier intensief op gingen voorbereiden, onder andere door het volgen van cursussen, vrijwilligerswerk en het halen van hoge cijfers.

Volgens het UMCG hebben deze studenten op deze manier al vroeg geleerd zich altijd moeten te bewijzen. Dat zorgt voor een verhoogd risico op een burn-out.

Daar komt bij, zo stelt Schuurmans, dat je bij decentrale selectie ook een groep scholieren mist. Ze noemt als voorbeeld eerstegeneratiestudenten die als eerste in hun familie naar de universiteit gaan, die van tevoren al de inschatting maken dat ze geen kans maken.

Door te loten krijgen deze scholieren meer kans. Dat geldt ook voor studenten met een niet westerse achtergrond.

Het UMCG heeft gebruik gemaakt van een wetsvoorstel dat vorig jaar werd goedgekeurd om het loten weer in te voeren. Volgens de regering wordt de kansgelijkheid voor aspirant-studenten zo vergroot.