Innovatie

Martini Ziekenhuis breidt Telezorg uit

Het Martini Ziekenhuis gaat de toepassing van Telezorg uitbreiden. Naast dermatologie- en cardiologiepatiënten, participeert het Martini ziekenhuis in een project waarbij zwangeren gebruik gaan maken van ‘zorg op afstand’. Het gaat hierbij om vrouwen met diabetes die zwanger zijn of zwanger willen worden. Het Martini Ziekenhuis gaat de toepassing van Telezorg uitbreiden. Naast dermatologie- en cardiologiepatiënten, participeert het Martini ziekenhuis in een project waarbij zwangeren gebruik gaan maken van ‘zorg op afstand’. Het gaat hierbij om vrouwen met diabetes die zwanger zijn of zwanger willen worden.


Leestijd: 2 minuten

Zwangere vrouwen met diabetes moeten regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. “Dat kost deze vrouwen veel tijd en energie. We starten een pilot voor 15 patiënten, waarbij we de technieken en ontwikkelingen in de Telezorg uitproberen. Daarbij is het van belang dat we wél de kwaliteit en veiligheid van de zorg kunnen garanderen, terwijl de patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen”, zegt gynaecoloog Aren van Loon.
Het project is mogelijk dankzij een subsidie van de provincie Groningen, vanuit het IAG2 programma.

Dermatologie
Het Martini Ziekenhuis heeft de meeste ervaring op het gebied van Telezorg in Nederland: ruim tien jaar geleden begonnen de dermatologen in dit ziekenhuis samen met een dertigtal huisartsen aan deze nieuwe manier van zorg. “Met teledermatologie consulteert de huisarts een dermatoloog via Internet/intranet, met digitale foto‘s en een korte beschrijving van de anamnese. Inmiddels is dit concept geheel geïntegreerd in de routinezorg en hebben tussen de 3.000 en 4.000 patiënten baat gehad bij deze behandelmogelijkheid,” zegt dermatoloog Bauco van der Wal. “Het enthousiasme van deze groep heeft ervoor gezorgd dat nu overal in Nederland teledermatologie mogelijk is. Hierdoor zijn ook de wachtlijsten minder lang geworden. Zelfs Nederlandse artsen die in het buitenland werken, raadplegen regelmatig via teledermatologie een dermatoloog.“ Patiënten blijken tevreden met deze manier van zorg omdat ze niet naar de specialist hoeven en toch snel antwoord hebben. Huisartsen zijn vooral blij met de ondersteuning van hun kennis en behandelmogelijkheden. Ook steeds meer verpleeghuisartsen maken gebruik van teledermatologie omdat hun patiënten moeilijk naar het ziekenhuis kunnen. “Het is wel zo dat niet alle huidafwijkingen met hulp van teledermatologie opgelost kunnen worden. Er blijft nog heel veel te doen voor de dermatoloog.”

Hartfalen
Cardioloog René van Dijk startte drie jaar geleden vanuit het Hartfalencentrum met de toepassing en ontwikkeling van Telezorg bij patiënten met hartfalen. “De behandelaar kan bij de patiënt in het ziekenhuis, vaak bij een opname, een streefgewicht en een bloeddruk vaststellen. Bij het overschrijden van deze ingestelde waarde, kunnen verschillende soorten alarmeringen naar E-mail, takenlijsten en SMS worden gestuurd. Hiermee is het dus mogelijk om zonder het dossier te openen, eventueel zelfs buiten kantoortijden om, de patiënt te begeleiden en op de hoogte te blijven van een mogelijke verslechtering van de toestand van de patiënt”, zegt Van Dijk. De cardiologen van het Martini Ziekenhuis participeerden bovendien in het zogenoemde KOALA project.

IN TOUCH-studie
Dankzij financiële ondersteuning van het ministerie van VWS, gaat het Martini Ziekenhuis binnenkort participeren in een groot project, de zogenaamde IN TOUCH studie. Onder regie van het Trial Coördinatie Centrum van het UMCG wordt het in het Hartfalencentrum gebruikte systeem toegepast in tien ziekenhuizen in Nederland. Deze studie moet definitief het nut van Telezorg bij hartfalenpatiënten aantonen. Het gaat hierbij om betere, transparantere en veiligere zorg, minder polibezoeken en minder opnames. Ongeveer 250 patiënten worden hiertoe drie jaar lang gevolgd.