Innovatie

Martini Ziekenhuis en Medisch Centrum Leeuwarden gaan samenwerken bij ‘mensgebonden onderzoek’

‘Mensgebonden onderzoek’: bestaat dat ook al? Ja zeker! En in het Martini Ziekenhuis Groningen weten ze daar alles van. Dit Groninger ziekenhuis en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gaan samenwerken op het gebied van toetsing van mensgebonden onderzoek. Vrijdag ondertekenden beide ziekenhuizen een intentieverklaring om samen één Regionale Toetsingscommissie te gaan vormen. Nu heeft het Martini Ziekenhuis een eigen commissie; het MCL werkt al jaren samen met De Tjongerschans Heerenveen in de erkende Regionale Toetsingscommissie Patiëntgebonden onderzoek (RPTO).


Leestijd: 1 minuut

De toetsingscommissie wordt in veel ziekenhuizen ook wel Medisch Ethische Commissie genoemd. Dergelijke commissies toetsen klinisch onderzoek naar nieuwe behandelmethoden; in veel gevallen gaat het om nieuwe medicijnen. Door de commissies van beide ziekenhuizen samen te voegen, vindt bundeling van kennis en kunde plaats. Samenwerking maakt het verder mogelijk om te voldoen aan de hoge eisen die de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) stelt. Door de samenwerking kunnen grotere aantallen onderzoek worden getoetst. Dit leidt tot hogere kwaliteit van het werk van de toetsingscommissie. Het MCL en het Martini Ziekenhuis hechten beiden aan een goed opleidingsklimaat, waar ook klinisch onderzoek deel van uitmaakt.

Zorgvuldig
Klinisch onderzoek naar nieuwe behandelmethoden vereist een uiterst zorgvuldige aanpak. De CCMO ziet daarop toe en stelt eisen aan de samenstelling van de commissie. Daarin moeten de volgende beroepsgroepen cq. personen vertegenwoordigd zijn: een of meer artsen, personen die deskundig zijn op het gebied van rechtswetenschappen, methodologie van wetenschappelijk onderzoek, ethiek, klinische faramcologie, een ziekenhuisapotheker en een persoon die het wetenschappelijk onderzoek beoordeelt vanuit de invalshoek van de proefpersoon .