Innovatie

Martini Ziekenhuis opent speciale unit voor kwetsbare ouderen met fysiek trauma

In het Martini Ziekenhuis is een geriatrische trauma unit (GTU) geopend. De unit is bestemd voor kwetsbare ouderen die via de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkomen met een trauma, bijvoorbeeld met een gebroken heup.


Leestijd: 1 minuut

De totstandkoming van de GTU is een samenwerking tussen Geriatrie, Orthopedie, Chirurgie en de Spoedeisende Hulp. Orthopedisch chirurg Tom van Raaij: 'De zorg voor de kwetsbare oudere is meer dan een gebroken heup. Met de start van de GTU krijgt deze speciale patiëntgroep nu ook in het Martini Ziekenhuis de meest optimale zorg die ze verdient.' Het gaat om 70-plussers met een gebroken heup, 80-plussers met een trauma en ouderen tussen de 70 en 80 met een kwetsbare gezondheid.

Betere zorguitkomsten

Geriater Aafke van der Knaap: ‘Voorheen kwamen alleen 70-plussers met een gebroken heup in aanmerking voor geriatrische medebehandeling. Terwijl een 70-plusser met een breuk elders in het lichaam precies dezelfde problematiek kan hebben die bij een kwetsbare oudere hoort.’

Er zijn plannen om de unit uit te breiden met een huiskamer, om patiënten vanaf de eerste opnamedag geestelijk en lichamelijk in beweging te houden. Hierin werkt een vaktherapeut samen met vrijwilligers.

Wat de GTU in het Martini Ziekenhuis uniek maakt, is de samenwerking tussen Orthopedie, Chirurgie en Geriatrie, zo stelt het ziekenhuis. Ook de betrokkenheid van de geriater in het zorgpad is groter. Van der Knaap: ‘We behandelen niet alleen na de operatie, maar juist ook ervoor. Dit is nuttig omdat we dan ook kunnen adviseren over de meeste passende behandeling, of in sommige gevallen over niet behandelen.’