Innovatie

Martini Ziekenhuis start onderzoek naar 3D-geprint polsimplantaat

Het Martini Ziekenhuis start wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheid om versleten polsen te kunnen herstellen met behulp van een 3D-geprint implantaat. Het gaat om een nieuwe en innovatie methode om een versleten pols volledig en duurzaam te herstellen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Plastisch chirurg Marius Kemler
Foto | Plastisch chirurg Marius Kemler

Waar versleten knieën en heupen al op grote schaal worden vervangen, gebeurt dat bij versleten polsen een stuk minder. De mogelijkheden hiervoor zijn een stuk beperkter, terwijl er zich toch elk jaar 50 tot 100 mensen in het Martini Ziekenhuis melden met pijn door polsslijtage.

De methode waarbij versleten polsen worden vervangen door een exemplaar uit de 3D-printer komt van plastisch chirurg Marius Kemler, werkzaam in het Martini Ziekenhuis. Dit najaar start Kemler een wetenschappelijk onderzoek naar de bredere toepasbaarheid van deze nieuwe methode.

Polsgewricht

“Het polsgewricht is een complex gewricht,” zegt Kemler. “Eén van de botjes in de pols is het scheepsvormige botje, in de duimzijde van de pols. Mensen breken dit botje relatief vaak, bijvoorbeeld door een val met uitgestrekte hand.”

“Een breuk kan ervoor zorgen dat het botje afsterft. De standaardbehandeling is dat we de drie onderste botjes in het polsgewricht verwijderen,” legt Kemler uit. “De botjes daarboven zakken dan wat in en nemen een deel van de functie van het afgestorven botje en de twee verwijderde ‘buren’ over. Het probleem hierbij, is dat de pees in je pols en hand slapper komt te liggen. Patiënten verliezen sturing en kracht in de pols en hand. Dit heeft grote impact op hun leven.”

Positieve resultaten

Inmiddels hebben drie patiënten een hersteloperatie met zo’n 3D-geprint polsimplantaat ondergaan. De resultaten hiervan zijn positief. De patiënten zijn volgens het Martini Ziekenhuis pijnvrij en ervaren meer kracht in pols en hand dan voor de operatie. Wetenschappelijk onderzoek moet nu uitwijzen of de methode ook werkt voor grotere groepen patiënten.

Implantaat in een model van een hand