Innovatie

Martini Ziekenhuis verbetert palliatieve zorg met waakmanden en mobiele hospice units

Alle verpleegafdelingen van het Martini Ziekenhuis krijgen een waakmand uitgereikt om hun palliatieve zorg verder te verbeteren. Ook start de verpleegafdeling van het ziekenhuis een proef met een mobile hospice unit.


Leestijd: 1 minuut

De maatregelen zijn bedoeld om de palliatieve zorg in het ziekenhuis te verbeteren. Per jaar sterven er ongeveer 300 patiënten in het Martini Ziekenhuis. “We doen altijd ons best om mensen in de thuissituatie te laten sterven, maar dat lukt niet altijd”, vertelt verpleegkundig specialist in het Palliatief Team van het ziekenhuis. “Sommige patiënten zijn te zwak om nog vervoerd te worden of er is een uitplaatsingsprobleem. Het komt ook voor dat een patiënt zelf aangeeft dat hij graag in het ziekenhuis wil sterven. In al deze situaties willen we het voor de stervende patiënt en zijn naasten zo huiselijk en comfortabel mogelijk maken.”

De waakmanden zijn gevuld met attributen die nabestaanden kunnen gebruiken voor henzelf of de stervende tijdens het waken. “Er waren al wel waakmanden op verpleegafdelingen, maar deze waren niet gestandaardiseerd, niet altijd goed gevuld en werden daardoor ook niet overal gebruikt. Nu krijgt iedere verpleegafdeling een goed gevulde mand, met daarbij de instructie om de mand aan te vullen als dat nodig is.”

Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de waakmanden en mobiele hospice unit gefinancierd.