Innovatie

Meer bloemen in Groningen dankzij nieuwe manier van maaien

Een proef om in Groningen minder snel bermen te maaien, en niet in de maand mei, is succesvol verlopen. Door later, of minder vaak, te maaien komen er meer bloemen en planten in Groningen. Dat althans is de conclusie van een onderzoek naar het initiatief “maai-mei-niet”, dat vorig jaar werd gehouden. Volgens de Groningse wethouder Mirjam Wijnja was de proef succesvol, maar kan het nóg beter.


Leestijd: 1 minuut

Meer bloemen in Groningen dankzij nieuwe manier van maaien
Meer bloemen in Groningen dankzij nieuwe manier van maaien

De gemeente heeft de ervaringen met het ‘maai-mei-niet’ plan en de proef ‘meer verschillende planten en dieren in het gras’ onlangs besproken, zo laat de gemeente weten in haar nieuwsbrief.

De uitkomst? Op plekken waar minder gemaaid wordt, bloeien meer bloemen en komen meer verschillende planten en dieren voor, dan op plekken waar vaker gemaaid werd.

Op de pilotlocaties zijn tussen het gras meer (soms tot wel 40%) bloeiende bloemen waargenomen dan op vergelijkbare graspercelen met een frequenter maairegime. Tussen de locaties zijn verschillen, soms was er vooral sprake van hoger gras in plaats van dat er meer bloemen bloeiden. Daar waar het kruidenmengsel ‘nectar onder het maaimes’ is ingezaaid, is sprake van een hogere biodiversiteit. De reacties van bewoners waren wisselend maar overwegend positief.

Bewoners en ook medewerkers van de gemeente moeten soms wennen aan een andere manier van maaien, aldus de gemeente.

Wethouder Mirjam Wijnja: “Het blijft belangrijk om veel aandacht besteden aan waarom we wel en waarom we niet maaien.

(Meer informatie op deze pagina van de gemeente Groningen met B&W besluiten.)