Het gaat in totaal om 99 mensen tot 30 jaar. Nog niet eerder stonden zoveel jongeren op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. Dat blijkt na een onderzoek van Dagblad van het Noorden. De gemiddelde leeftijd ligt nu op 49 jaar.
Hoewel iets minder dan een derde van de kandidaten dus onder de 30 jaar is, maken naar verwachting velen van hen niet daadwerkelijk kans op een zetel in de raad. Op basis van de huidige zetelverdeling zouden van de 99 jongeren slechts 6 daadwerkelijk een plekje kunnen bemachtigen, tenzij ze veel voorkeursstemmen binnenhalen.
Het verbaast Anita de Jong van democratiewaakhond ProDemos niet dat de gemiddelde leeftijd zo hoog ligt in de gemeentepolitiek. "Over het algemeen zijn jongeren niet zo in de politiek geïnteresseerd. Ze weten minder wat er speelt en zaken als WOZ en OZB boeit ze niet", vertelt zij aan Dagblad. "Ze besteden liever tijd met hun vrienden of in de kroeg, of ze moeten studeren."
Dat ligt volgens haar anders in Groningen, omdat jongeren willen werken aan een goed CV of het als bijbaantje doen. "In de stad spelen ook veel meer zaken waar jongeren zich druk over kunnen maken, zoals het slopen van een zwembad of het aanpakken van veiligheid in het uitgaansleven. Vergeet ook de wet van de grote getallen niet: hoe meer jongeren er zijn, hoe meer er ook zullen meedoen aan de gemeentelijke politiek", zegt De Jong.
Volgens haar is het belangrijk dat jonge mensen meedoen in de gemeentepolitiek. Ze kunnen een verschil maken, vindt De Jong. "Die verandering moet van binnenuit komen en dat kost tijd. Daar moeten partijen eerlijk in zijn. Maar hetzelfde zag je ook ooit gebeuren met de positie van vrouwen. Iemand moet het gewoon een keer doen. Dus verdiep je in de politiek als je jong bent en word lid", zegt ze stellig tegen Dagblad.